вівторок, 18 грудня 2012 07:15

Хорошковський в опозицію не піде

Перший віце-прем'єр 43-річний Валерій Хорошковський подав президенту України заяву про відставку. Він вважає нового прем'єра Миколу Азарова нездатним проводити економічні реформи та захищати курс на євроінтеграцію.

— Таким публічним вчинком Хорошковський хоче забезпечити собі політичне майбутнє, — вважає політолог Олексій Голобуцький, 36 років. — Він хотів більшого в першому уряді Азарова. І тепер прекрасно розуміє, коли Микола Азаров став прем'єром удруге, то затверджений ним розклад сил проіснує як мінімум рік.

Судячи з перепризначення Азарова й обрання Володимира Рибака спікером, зараз у Партії регіонів перемогли "донецькі". Вони розділили основні "трофеї" у владі. Але це абсолютно не означає, що такий розклад навічно.

"Газова" група, до якої належать Хорошковський та Дмитро Фірташ, залишається впливовою і буде такою надалі. Просто на даний момент вони відступили, а один із членів цієї групи зробив демарш проти Азарова. Тут треба розуміти, де балачки, а де причина. Розмови про європейський вибір чи зближення з Росією — це риторика. А конкретні посади в уряді — першопричина.

В опозицію Хорошковський не піде. Це не його стиль. До того ж там і без нього тісно. Він буде стояти осторонь. Зараз пішов рух у сторону Росії та її наднаціональних проектів — Митного і Євразійського союзів, тому Хорошковський триматиметься проєвропейських засад і атакуватиме уряд Азарова. Це вигідна позиція, бо рух у бік Росії, скоріш за все, не надовго.

Володіє телеканалом "Інтер"

Валерій Хорошковський закінчив юридичний факультет Київського університету ім. Шевченка. Має бізнес із 1990 року. Очолював підприємство "Меркс Інтернешнл" — найбільшого виробника меблів у країні. 2004-го продав цей бізнес і придбав телеканал "Інтер". Його власником є дотепер. Має 2,8% акцій російської "Євраз ґруп". Компанія об'єднує металургійні та гірничодобувні підприємства.

2002-го в першому уряді Віктора Януковича стає міністром економіки та євроінтеграції. 2003 року подав у відставку нібито через конфлікт із першим віце-прем'єром Миколою Азаровим.

У грудні 2007 року Юлія Тимошенко призначила Хорошковського головою митної служби. Однак між ними виник конфлікт. У січні 2009-го його звільнили. Тоді ж Віктор Ющенко призначив його головою СБУ. За три роки став міністром фінансів в уряді Азарова. З лютого 2012-го — перший віце-прем'єр-міністр.

 

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський в опозицію не піде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі