середа, 29 травня 2024 14:15

Скандал зі звільненням Ірини Фаріон: суд постановив поновити на посаді і виплатити їй понад 123 тис. грн

Скандал зі звільненням Ірини Фаріон: суд постановив поновити на посаді і виплатити їй понад 123 тис. грн
Львівський апеляційний суд визнав незаконними накази ректора Львівської політехніки і скасував їх. Фото: t.me/irynadmytrivna

Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Також суд постановив стягнути на користь науковиці середній заробіток за період вимушеного прогулу - 123 тис. 927 грн. Про це повідомили "Суспільне".

Адвокат Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі і скасувати рішення суду першої інстанції.

Водночас Представник Львівської політехніки заявив, що рішення Галицького районного суду міста Львова є законним, тож його варто залишити без змін.

Суд вийшов у нарадчу кімнату.

"Позиція відповідача - це позиція людини, яка топчеться по закону брутально і нікчемно, виконує політичні замовлення і робить при цьому "гарну міну". У жодному документі не доведено морального проступку, який вчинила Ірина Фаріон. З якої рації було здійснене швидкісне звільнення? Чому ректор не дочекався роботи комісії? Комісія мала завершити свою роботу 22 числа, мене звільнили 15. Тобто проректор сам собі заперечує", - сказала науковець.

Фаріон заявила, що ректор Львівської політехніки Юрій Бобало ухвалював рішення під тиском міністра освіти і науки Оксена Лісового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Ірина Фаріон заявила, що якщо суд ухвалить рішення не на її користь, то наступний крок - Верховний суд.

Суддя вийшла з нарадчої кімнати та оголосила вирок.

Апеляційну скаргу Фаріон на рішення Галицького районного суду міста міста Львова задовольнили частково.

Накази ректора Львівської політехніки про звільнення Фаріон від 15 листопада і 28 листопада визнали незаконними і скасували.

"Суд постановив поновити Фаріон Ірину Дмитрівну на посаді професора кафедри української мови НУ "Львівська політехніка" з 24 листопада 2023 року. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" на користь Ірини Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 24 листопада 2023 року по 29 травня 2024 року в розмірі 123 тисячі 927 гривень 27 копійок. Стягнути з НУ "Львівська політехніка" судовий збір у розмірі 5782 грн 17 копійок", - оголосила суддя.

"Я щаслива, що право існує окремо від політики. Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоби працювали закони, щоби ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати. Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення", - сказала Ірина Фаріон.

Заявила, що є "дуже багато сил, які хотіли би, щоби я не повернулася у політехніку".

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному суді. Представник Львівської політехніки заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді будуть думати про наступні кроки.

Торік в листопаді у програмі телеведучої Яніни Соколової на "5 канал" Ірина Фаріон розкритикувала військових, зокрема з Третьої штурмової бригади, які спілкуються російською мовою.

У Львівській політехніці спочатку заявили, що не несуть відповідальності за висловлювання своїх працівників поза навчальним закладом.

Згодом, 15 листопада, Львівська політехніка розірвала трудову угоду з Фаріон. У грудні вона подала позов до суду, щоб оскаржити рішення про звільнення.

Зараз ви читаєте новину «Скандал зі звільненням Ірини Фаріон: суд постановив поновити на посаді і виплатити їй понад 123 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі