понеділок, 27 травня 2024 18:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські агенти проникли в охорону Зеленського: британська преса написала про замах на Буданова

Російські агенти проникли в охорону Зеленського: британська преса написала про замах на Буданова
Російські агенти готували замах на начальника ГУР Кирила Буданова. Фото: gur.gov.ua

Російські агенти планували вбити начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова під час ракетно-безпілотної атаки.

Про це написало британське видання The Times, повідомили УНІАН.

"Російські агенти проникли в охорону президента Зеленського, намагаючись вбити начальника військової розвідки країни", - сказано у статті The Times.

Повідомляється, що протягом кількох місяців Служба безпеки України спостерігала за розробниками плану: двома полковниками Управління державної охорони. Також спостереження вели за третьою особою, яку підозрювали у роботі на Федеральну службу безпеки РФ.

Трійка ворожих агентів планувала вбити Буданова і стежила за головою СБУ Василем Малюком, а також за президентом Володимиром Зеленським, розповів виданню український офіцер.

За його словами, під час підготовки до замаху російські агенти привезли у Київ реактивні гранатомети, протипіхотну міну МОН-90 і безпілотники-смертники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року в Україні знешкоджено 11 агентурних мереж РФ - Малюк

Першого підозрюваного, названого джерелом у правоохоронних органах як полковник Андрій Гук, звинувачують у тому, що він працював на ФСБ з 2014 року. Повідомляється, що він завербував полковника Олександра Деркача і передавав групі накази ФСБ.

Переговори між кілером і його кураторами СБУ перехопила за допомогою потужних технологій стеження. Малюк негайно повідомив про це Буданова.

Озброєна група швидкого реагування затримала кілера, а СБУ підготувала операцію із затримання його ймовірних спільників.

Один полковник був удома, у своїй квартирі в Києві, а інший перебував у друзів в Сумській області. Обоє були озброєні.

Під час обшуків у квартирах двох співробітників УДО виявили вибухівку і компоненти безпілотника, заховані у запасних шинах і купі дров, повідомляється.

Затримані полковники розповіли про спробу Росії взяти Зеленського у заручники на початку російського повномасштабного вторгнення.

"У лютому 2022 року агент номер один отримав завдання виявити інших офіцерів державної охорони, лояльних до Росії, і вбити тих, хто лояльний до України, щоб взяти президента у заручники. Вони повинні були змусити Зеленського зробити відеозвернення з капітуляцією і сказати, що немає причин воювати - або його вб'ють", - розповів затриманий.

З повідомлення The Times, архітектором агресивної стратегії ФСБ вважається заступник директора відомства Сергій Корольов - фаворит Володимира Путіна, який має глибокі зв'язки з російською мафією. Його завданням називають збір інформації про інших членів російського уряду та усунення потенційних конкурентів. Він народився в Киргизстані, йому близько 60 років.

ГУР звинувачує його в організації останнього замаху в якості подарунка Путіну напередодні запланованого святкування 9 травня. В СБУ заявили, що замах координувався особисто директором ФСБ Олександром Бортніковим.

Загалом СБУ вже викрила в Україні близько 2,5 тис. російських агентів, повідомляється.

Цього місяця СБУ повідомила про викриття мережі агентів ФСБ Російської Федерації, які готували вбивство президента України. Також ворог планував ліквідувати Малюка, Буданова та інших високопосадовців, розповіла спецспужба.

Затримали двох полковників УДО, які зливали росіянам секретну інформацію, повідомила СБУ.

9 травня президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Рудя з посади начальника Управління державної охорони.

Зараз ви читаєте новину «Російські агенти проникли в охорону Зеленського: британська преса написала про замах на Буданова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі