неділя, 12 лютого 2006 14:02

Грамотні люди

Володимир Литвин нагородив почесними грамотами Верховної Ради своїх колег. Усього двадцять вісім народних депутатів. За заслуги перед українським народом, вагомий особистий внесок у справу державотворення, активну участь у законотворчому процесі та високий професіоналізм.

Із двадцяти восьми власників грамот сімнадцять — представники Партії регіонів. Багато хто зі списку є постатями досить суперечливими. Наприклад, одна з активісток Сєверодонецького сепаратистського з"їзду Людмила Кириченко. "Ми повинні формувати бригади, загони...", — заявляла тоді ця відзначена "за внесок у справу державотворення" пані.

49 відсотків українців негативно оцінюють діяльність Верховної Ради

Ще є Андрій Клюєв — один із головних фігурантів справи про транзитний сервер під час минулих президентських виборів. Швидко заслужили відзначення брат екс-генпрокурора Олександр Васильєв та нардеп Олексій Лелюк: обидва пропрацювали в парламенті менше двох років, бо прийшли в Раду через довибори і завдяки жорсткому використанню адмінресурсу. Ще один "регіонал", Геннадій Самофалов, помічений у сумнівній приватизації в Криму. Його соратники Олександр Стоян, Павло Сулковський, Олександр Римарук, Тарас Чорновіл свого часу втекли з "Нашої України" — звісно, керуючись щирим бажанням вислужитися перед українським народом. А Віктор Пінчук законотворчою роботою взагалі ніколи особливо не цікавився і в парламенті з"являвся дуже рідко. Зате він — соратник Володимира Литвина.

Мабуть, подібні нагородження й відзначення слід сприймати з гумором. Хоча й із гірким. Нинішнє — не перше й не останнє. Якщо раніше такою ж грамотою нагородили Григорія Суркіса, то чому не можна Кириченко чи Клюєва?

Звісно, свідченням реальних заслуг перед народом або ж справжньої роботи на благо держави ані грамоти Литвина, ані багато інших нинішніх нагород чи відзнак не є. Але вони вкотре свідчать про рівень моральності всередині українського політикуму. Одні непопулярні в народі політики нагороджують собі подібних за заслуги перед тим самим народом. Як це виглядає в очах останнього, їх, вочевидь, не цікавить.

Саме час роздавати й отримувати грамоти

Майже всі з відзначених причетні до відставки уряду Єханурова, яка законотворчості або державотворення не стосується. А зараз парламент не хоче приводити до присяги суддів Конституційного суду, паралізуючи його діяльність. Велика заслуга в усьому цьому майже всіх свіжовідзначених Володимиром Литвином і його особиста.

За останніми даними Центру Разумкова, 49% громадян негативно оцінюють діяльність Верховної Ради і лише 11% — позитивно. Це — найгірший показник серед усіх головних державних інституцій. Проблеми з довірою і в самого Литвина. Блок його імені має 3,5-відсотковий рейтинг і непевні шанси на проходження до наступного парламенту.

Одне слово, саме час роздавати й отримувати грамоти.

Зараз ви читаєте новину «Грамотні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі