четвер, 07 березня 2019 00:41

Євросоюз зняв санкції з Андрія Клюєва

Європейський Союз 4 березня продовжив ще на рік санкції проти Віктора Януковича і 11 його соратників, запроваджені у березні 2014-го. Серед них його син Олександр, екс-прем'єр Микола Азаров, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. Їм заборонено в'їзд до ЄС та заморожено активи на його ­території.

Із санкційного списку виключили Андрія Клюєва, колишнього главу адміністрації президента Януковича. Торік Суд ЄС скасував санкції за 2017–2018 роки. Мовляв, єдиною підставою продовження санкцій була інформація Генпрокуратури України, яка "є повною суперечностей, які мали би змусити Раду ЄС засумніватися, чи докази є достатніми".

Торік санкції зняли з екс-міністра юстиції Олени Лукаш та брата Андрія Клюєва, колишнього нардепа Сергія Клюєва. ­2017-го — з "регіонала" Юрія Іванющенка. 2015 року — щодо екс-голів СБУ Олександра Якименка та Ігоря Калініна, а також проти Андрія Портнова, колишнього заступника керівника адміністрації президента.

— Українська сторона мала надати прямі докази у справах розкрадання державних коштів. Але не зробила цього. Тому санкції проти багатьох прибічників колишнього президента зняті, — говорить політолог Євген Магда, 44 роки.

— Проте скасування санкцій проти Андрія Клюєва не означає, що він може повернутися в Україну. Його виправдав Євросоюз, а не наш суд. Тут на нього відкрите кримінальне провадження (щодо розкрадання державних коштів. — ГПУ).

Президент США Дональд Трамп 4 березня на рік продовжив санкції проти Росії через агресію в Україні.

"Дії і політика, про які йдеться в указах (ухвалених 2014-го після анексії Криму Росією та агресії на Донбасі. — ГПУ), як і раніше представляють надзвичайну загрозу для національної безпеки і зовнішньої політики Сполучених Штатів", — ідеться в опублікованому на сайті Білого дому до­кументі.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз зняв санкції з Андрія Клюєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі