четвер, 26 травня 2011 06:45

Євросоюз має близько 20 таких договорів

Узбекистан і Туркменистан заблокували підписання договору про створення зони вільної торгівлі Співдружності незалежних держав.

— Перший договір про зону вільної торгівлі країни СНД намагалися укласти у 1990-х, — розповідає економіст аналітичного центру "БЕСТ" 36-річна Світлана Таран. — Проект провалився, і країни встановлювали двосторонні торговельні відносини. Нову спробу уніфікувати правила торгівлі для експортерів та імпортерів відклали до жовтня з економічних причин. Економіки Узбекистану й Туркменистану набагато закритіші, ніж в України та інших учасників СНД. Вони не готові відкривати свої ринки настільки, щоби відповідати правилам Світової організації торгівлі. Доти дійти згоди стосовно договору буде важко.

Україна хоче створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Це не суперечитиме формуванню такої ж зони із країнами СНД, якщо договір між ними укладуть за вимогами СОТ. Євросоюз має близько 20 угод про зону вільної торгівлі з країнами світу, й вони не перешкоджають одна одній.

Документ повинні підписати до кінця року. Своїм підписом Україна зобов'яжеться провести ще низку реформ у судочинстві, економіці й фінансовій сфері. На поступову гармонізацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів, забезпечення контролю якості товарів може піти рік-два. Після цього наша держава отримає доступ до ринків Європи.

Росія раніше висловлювала застереження, що Україна, створивши дві зони вільної торгівлі, може стати коридором для експорту європейських товарів до СНД. Але цього не станеться, якщо корупцію на митниці зменшать, а "дірки" на кордонах залатають. Україна має переконати Росію, що без сплати мита товари з Європи до неї не дійдуть.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз має близько 20 таких договорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі