четвер, 14 липня 2011 00:30

Експортні мита роздягають виробника зерна

Уряд планує запровадити експортне мито на жито, овес, гречку, просо, рапс, сою та соняшникову олію. Вивіз ячменю, кукурудзи і пшениці вже обкладається  додатковим податком. Це може поставити під загрозу не лише експорт урожаю, але й розвиток аграрної галузі загалом. Про це каже виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років:

— Після запровадження експортного мита експортери переглядають свої кошториси і готуються знижувати закупівельні ціни. Світова ціна на пшеницю зараз упала до 200–215 доларів за тонну. Восени очікують рекордного врожаю зернових, а це значить, що вартість продукції іще знизиться. Тонна пшениці може подешевшати до 700 гривень. Такий ціновий обвал найбільше вдарить по виробниках. Бо ціни на пальне, мінеральні добрива й експлуатацію техніки продовжують зростати. Експортні мита на нові культури фактично роздягають виробника зерна. Скажімо, мито на ячмінь становить понад 30 доларів за тонну. Якщо врожайність 3 тонни з гектара, то виробники втрачатимуть 700 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Експортні мита роздягають виробника зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі