четвер, 07 грудня 2006 19:42

Чи Янукович становить загрозу державі?

Часто кажуть, що Віктор Янукович і Партія регіонів зразка 2004-го і нинішні — зовсім різні. Мовляв, стали демократичнішими, більш європейськими. Однак усе частіше їхні справи свідчать протилежне. Очевидними є спроби захопити якомога більшу владу та відчутно проросійська зовнішньополітична орієнтація. Микола Азаров нагороджує орденом російського українофоба Костянтина Затуліна. Нардеп від Партії регіонів Людмила Кириченко публічно прогнозує розпад України. То чи становлять Янукович і його партія загрозу українській державі?




Володимир Зубанов, 49 років, народний депутат від Партії регіонів:

— За нової Конституції Янукович не може становити українській державі загрози. У нього на це не вистачить повноважень. Зараз не можна, як при Кучмі, зосередити всю владу в руках однієї людини. Але якщо політреформу скасують, то це зіграє лише на користь Януковича. Він зараз найвпливовіша людина у суспільстві, користується авторитетом. На наступних президентських виборах може мати найкращі шанси.




Олеся Яхно, 28 років,політичний експерт:

— Не думаю, що Янукович здатний повернути Україну назад до кучмізму. Але йому, як і Ющенкові, не дають спокою повноваження попереднього президента. Зараз Янукович проти скасування політреформи. Але з наближенням виборів побачить, що йому мало крісла прем"єра і також виступатиме за ревізію чинної Конституції.




Володимир Цибулько, 42 роки, поет:

— Сьогодні Янукович захоплює владу там, де недопрацьовує президентська команда. Головна загроза, яка йде сьогодні від нього — це нестримування реваншистських настроїв у своєму оточенні. Янукович прагнутиме всіляко відхрещуватися від своїх радикалів, особливо для створення позитивного іміджу на Заході. Мовляв, це не я — це все вони. А я — "білий і пухнастий" демократ.




Юлія Міщенко, 33 роки, лідер гурту "Таліта Кум":

— Повернення до ери кучмізму, промивання мізків людям темниками і повальний страх — усе це зараз навряд чи можливе. Як би не ставилися різні люди до помаранчевого майдану, його заслуга очевидна: ми живемо у справді демократичному суспільстві й у відкритому інформаційному просторі.




Павло Мовчан, 67 років, громадський діяч:

— Безумовно, Янукович є загрозою для держави. Він повністю переорієнтувався на Москву. А бути у фарватері путінської політики — це зраджувати українську демократію. Путін робить Росію авторитарною, і так само може статися у нас із Януковичем.  Орієнтація на Росію, а не на Європу, та ігнорування інтересів середнього бізнесу — це головні загрози від Януковича. Бо коли ми кажемо "Янукович", треба мати на увазі "Ахметов". Він та інші  бізнесмени, які стоять за спиною прем"єра, завжди думатимуть тільки про свої капітали.

Зараз ви читаєте новину «Чи Янукович становить загрозу державі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі