пʼятниця, 24 травня 2019 05:05

Батальйон "Черкаси" створили за 10 днів коштом меценатів

Автор: Анна Орел
  Члени Всеукраїнського об’єднання ”Черкащани”, представники влади та військові прийшли урочисто ­відсвяткувати п’яту річницю створення батальйону ”Черкаси”
Члени Всеукраїнського об’єднання ”Черкащани”, представники влади та військові прийшли урочисто ­відсвяткувати п’яту річницю створення батальйону ”Черкаси”

18 травня в Черкаському міському будинку культури ім. Івана Кулика відзначали п'яту річницю з дня створення 14-го окремого мотопіхотного батальйону "Черкаси". На захід запросили військових, волонтерів і меценатів, які підтримували воїнів. Серед благодійників було багато членів Всеукраїнського об'єднання "Черкащани". Вони також долучилися до організації свята.

— Батальйон "Черкаси" створили за 10 днів. Це було складним завданням, бо не вистачало матеріальних і технічних запасів. Тому дякую тим військово­службовцям, які першими прийшли у військовий комісаріат. Нас тоді було всього 432 особи, — говорить обласний військовий комісар Євген Курбет, 49 років.

— Найбільшою проблемою виявилося дістати форму. Не менш складно було знайти бронежилети, шоломи, техніку зв'язку і спостереження. В Україні їх не випускали у великій кількості, доводилося везти з-за кордону. Але завдяки зусиллям влади й народу нам удалося сформувати батальйон і гідно нести службу. Покладалися тоді й на місцеву владу, зокрема Черкаську обласну адміністрацію.

Із перших днів, коли батальйон лише утворювався, простягнув руку допомоги тодішній голова Черкаської ОДА, нині член обласної ради Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" Юрій Ткаченко. Завдяки йому було мобілізовано кошти підприємців, аграріїв та благодійників, відкрито спеціальний благодійний рахунок, на який мали можливість перераховувати допомогу батальйону із Черкащини всі небайдужі.

Добрим словом згадали воїни батальйону депутатів обласної ради від Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" Олександра Лупашка, гендиректора АФ "Шульц" і директора ФГ "Агро-Вікторія. Катеринопіль" Олександра Коваленка, членів обласної ради Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" — голову Наглядової ради ЛНЗ Дмитра Кравченка, Олега Васецького, Петра Душейка, які також активно долучилися до всебічної допомоги армії.

— Щиро вдячний воїнам за мужність і героїзм. Я добре пам'ятаю, як усе починалося. Тоді приїхали офіцери і виклали перелік проблем, які заважають створити батальйон, — говорить 46-річний Юрій Ткаченко. — Це було не простим завданням, але меценати, аграрії, підприємці, громадські організації та звичайні люди віддавали останнє, щоб допомогти армії. Бувало, що до мене на вулиці підходили люди і просили передати гроші на створення батальйону "Черкаси". Ми об'єдналися в боротьбі за волю України. Я тримав зв'язок із багатьма військовими, намагався вирішувати усі проблеми. Надзвичайно вдячний представникам Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" членам ради цієї політсили Петру Душейку та Дмитру Кравченку, Олегу Васецькому, депутатам облради Олександру Коваленку й Олександру Лупашку. Часто до них звертався і вони завжди ішли назустріч, ніколи не відмовляли. Коли дзвонив, не питали, що сталося, а одразу — чим допомогти?

Отримуючи подяку, член обласної ради Всеукраїнського об'єднання "Черкащани" 67-річний Петро Душейко зазначив:

— Вдячний за нагороду, але я її не заслужив. Я просто робив свою справу. Низько вклоняюся тим, хто не повернувся з бою, виконував свій обов'язок на війні та відстоював незалежність своєї країни, — говорить Петро Григорович. — Головне, щоб вас шанували і не забували, а ми будемо допомагати. Наша корпорація платить щороку близько 120 мільйонів гривень податків і ще понад 10 мільйонів — на потреби АТО. Завжди наголошую, що перемога в будь-якій війні неможлива без надійного тилу і потужної економіки.

14-й батальйон територіальної оборони "Черкаси" створили з жителів області на чолі з полковником Миколою Радченком 12 травня 2014 року. Нарукавний шеврон для військовослужбовців розробив український художник Андрій Єрмоленко.

Бойову підготовку "Черкаси" пройшли у Переяславі-Хмельницькому. З початку липня того ж року батальйон уже охороняв державний кордон на півдні. У вересні поїхав захищати країну на Донбас. Там загинули 10 воїнів, більш як 100 поранені.

Зараз ви читаєте новину «Батальйон "Черкаси" створили за 10 днів коштом меценатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі