четвер, 25 червня 2009 19:28

Убита іранка стала символом протесту

  26-річна Неда Солтані вчилася в університеті, вивчала турецьку та грала на фортепіано
26-річна Неда Солтані вчилася в університеті, вивчала турецьку та грала на фортепіано

20 червня під час протестів у столиці Ірану Тегерані вбили 26-річну Неду Солтані. Її смерть зняли на мобільний телефон, запис розповсюдили в Інтернеті. Відео побачили мільйони людей. Протестувальники обрали Неду своїм символом.

Того дня Неда зі своїм учителем музики Хамідом Панаї їхали на демонстрацію у центр міста. Автівка потрапила у пробку. Дівчина вийшла подихати повітрям на кілька хвилин.

— Ми просто стояли і дивилися, що відбувається на вулиці, — каже Панаї. — Я почув, наче щось тріснуло, повернувся — Неда впала. Вона не жбурляла каміння, не робила нічого забороненого.

Панаї розповів, що куля потрапила дівчині в серце. Вона померла за кілька хвилин. Останні слова були: "Я горю".

Близькі Неди та перехожі вважають, що її застрелив снайпер на даху.

— На записі видно, що стріляли в груди, спеціально цілилися, — каже наречений убитої Каспіан Макан. — Ми поховали її наступного дня, її могила — поряд із свіжими ямами для загиблих під час протестів.

Макан сказав, що родині загиблої заборонили робити поминальну службу: на неї могли прийти численні протестувальники. Сотні молодих людей ходять вулицями з її портретами й плакатами "Неда, ти з нами назавжди".

Неда вчилася у Тегеранському університеті на факультеті ісламської філософії. Хотіла стати гідом, вивчала турецьку мову й брала уроки гри на фортепіано. Друзі кажуть, що вона мала хороший голос, гарно співала.

Протести в Ірані тривають другий тиждень. 12 червня у країні відбулися президентські вибори, на яких переміг чинний президент 52-річний Махмуд Ахмадінежад. Прихильники його суперника 67-річного Мір Хосейна Мусаві не погоджуються з результатами. На акції протесту 15 червня у Тегерані вийшли понад мільйон громадян. Влада погодилася перерахувати 10% довільно обраних бюлетенів. Ахмадінежада знову оголосили переможцем. Мітинги тривають. Демонстрантів розганяють палицями й водометами, деінде відкривають вогонь. Поранених із лікарні забирають до в"язниці. В країні кілька десятків загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Убита іранка стала символом протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі