середа, 03 липня 2024 15:52

Землю накриває сильна магнітна буря. Коли пік і скільки триватиме

Землю накриває сильна магнітна буря. Коли пік і скільки триватиме
Геомагнітний шторм сягне 5 балів. Дослідники спрогнозували, скільки триватиме Фото: pinterest

4 липня очікується сонячна активність з К-індексом 5. Магнітна буря набуде червоного рівня.

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 4-6 липня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.

Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності - К-індексу - від показника 2 до 9. Чим вище К-індекс, тим сильніший буря та її наслідки та вплив на людей і техніку.

Буря зберігатиме свою потужність до 6 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі: як виникають і чому ніколи не буває точних прогнозів

Геомагнітний шторм, який очікують 4 липня, у четвер, можуть відчувати метеозалежні люди.

Водночас варто не забувати, що прогноз може змінитися. Наукові дослідники сонячної активності оновлюють свої дані кожні три години.

Найсильнішою вважають геомагнітну бурю 1859 року, що відома як Керрінгтонська подія. Вона мала найвищі індекси: Kp – 9, G – 5, й вивела з ладу більшість магнітних приладів і телеграфні системи.

Буря, яку в травні зафіксували на "Вернадському", теж мала індекси Кр - 9, G - 5. Під час цієї потужної бурі був відзначений збій в роботі супутників🛰 Starlink, а також можна було спостерігати полярні сяйва (висипання заряджених частинок) на широтах, де зазвичай цих сяйв не спостерігається. Ввечері 10 травня у багатьох регіонах України помітили північне сяйво: небо стало насичено рожевим.

Зараз ви читаєте новину «Землю накриває сильна магнітна буря. Коли пік і скільки триватиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі