пʼятниця, 05 липня 2024 10:38

Науковці знайшли несподівану відповідь, чому коти дряпають меблі

Науковці знайшли несподівану відповідь, чому коти дряпають меблі
Науковці знайшли відповідь, чому коти дряпають меблі Фото: pinterest

Для котів звичка точити кігті об деревину або об якісь інші подібні речі, є нормальною поведінкою.

Але в квартирі це часто стає проблемою, коли за відсутності звичайного дерева кіт використовує з цією метою ваш диван чи крісло.

Науковці знайшли рішення цієї проблеми, пише frontiersin.

"Ми бачимо чіткий зв'язок між певними факторами навколишнього середовища та частотою дряпання котів", - каже доктор Ясемін Салгірлі Демірбас, ветеринар-дослідниця з Університету Анкари (Туреччина) і головна авторка дослідження.

З'ясувалося, що присутність дітей у домі, а також активні ігри та нічна активність значно сприяють підвищенню подряпин на меблях. Коти з агресивним або "руйнівним" характером також демонструють більший рівень дряпання.

Дослідники кажуть, що стрес є основною причиною небажаних подряпин. Наприклад, присутність дітей, особливо коли вони маленькі, може посилити стрес у домашніх тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 ідей, як зробити життя пухнастиків щасливішим

Грайливість може бути ще одним фактором, пов'язаним зі стресом, оскільки коли коти довго грають, їхній рівень стресу може підвищитися через безперервну стимуляцію.

"Наявність безпечних схованок, місць для спостереження з висоти та широких можливостей для ігор також може допомогти зменшити стрес і навернути кота до більш конструктивної поведінки", - каже доктор Салгірлі Демірбас.

Експерти пропонують створити кілька коротких ігрових сеансів, які імітують успішні сценарії полювання, що є ключем до успіху. Ці ігри з більшою ймовірністю підтримають інтерес котів і зменшать стрес, що, зрештою, може зменшити кількість надмірних подряпин на меблях.

Способів зняти стрес у людей безліч.
А ось цікаво, як знімають стрес кішки. Адже вони досить чутливі тварини і всі розуміють.
Коли точать кігті, в такі моменти коти заспокоюються, але починають нервувати вже господарі, тому що точать котики, як правило, не про кігтеточку, а про меблі, килими, шпалери.

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли несподівану відповідь, чому коти дряпають меблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі