понеділок, 18 березня 2024 09:48

Українські полярники показали незвичну домівку пінгвінів-верхолазів

Українські полярники показали незвичну домівку пінгвінів-верхолазів
Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Учасники української антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 м над рівнем моря.

Пташину домівку пінгвінів-верхолазів у незвичайному місці показав на відео Національний антарктичний центр.

"Знаєте, чим особливий цей субантарктичний пінгвін? Він зі своєю парою облаштував гніздо на висоті майже 300 метрів над рівнем моря. Для розуміння, як це високо: біолог 28-ї української експедиції Вадим Ткаченко, що рахував птахів, спускався звідти понад пів години", - розповіли науковці.

Пінгвіна-верхолаза з пташеням вчений виявив на мисі Туксен півострова Київ. Він розташований неподалік острова Галіндез, де знаходиться українська антарктична станція "Академік Вернадський". Раніше найвищими точками, де науковцю зустрічалися гнізда, були скелі на островах Бут та Ховгард висотою 180 м над рівнем моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські полярники показали фото літа в Антарктиді

Українські вчені постійно відстежують динаміку поширення та розмноження антарктичних птахів у контексті зміни клімату.

"Загалом субантарктичні пінгвіни полюбляють робити гнізда на підвищеннях, адже так менше шансів, що їх засипле снігом. А відповідно - більше шансів на успішне виведення потомства. Але, чому деякі чорно-білі пташки забираються аж на такі височини - вчені поки не мають логічного пояснення", - розповіли у центрі.

Можливо, на час початку гніздування було мало вільних від снігу ділянок, тож пінгвіни знайшли місце, де швидше сходить сніг.

"А може, їм просто подобається чудовий краєвид на Антарктику, який відкривається з таких місць", - жартують науковці.

Українські полярники показали відео з пташенятами головного пернатого хижака Антарктики - південно полярного поморника (скуа).

Дорослі особини цього виду полюють на яйця малят пінгвінів та інших птахів, повідомила пресслужба Національного Антарктичного наукового центра в Facebook.

Також поморники відбирають їжу в синьооких бакланів та пінгвінів, коли ті повертаються до гнізд з повними волами харчів із океану.

Зараз ви читаєте новину «Українські полярники показали незвичну домівку пінгвінів-верхолазів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі