середа, 12 жовтня 2011 06:00

У Єгипті стратили вбивцю християн

9 жовтня військова поліція Єгипту відкрила вогонь по коптських демонстрантах-християнах, які вийшли на протест у столиці Каїр після того, як підпалили їхню церкву в провінції Асуан. У сутичці загинули щонайменше 25 людей, понад 270 дістали ушкодження.

Поранених відразу відвезли до лікарні неподалік центру Каїра. Деякі християни прийшли туди. Чоловіки кидалися камінням у поліцейських, що були поруч. Жінки в чорному тримали дерев'яні хрести і шепотіли молитви.

— Зміна режиму нічого не дасть. Політики ніколи не стануть інакші. Ми один народ. Не треба нас ділити на християн і мусульман. Вони палять наші церкви. Кажуть, незаконно їх будуємо, — каже учасник протесту Аїд Махрус.

Нова влада Єгипту, встановлена після революції цього року, робить кроки до примирення.

— Ці події свідчать про серйозні проблеми. Напруження є між усіма верствами суспільства, — говорить кандидат у президенти 75-річний Амр Мусса.

Наступного дня після протестів влада стратила 41-річного Мохаммеда Ахмеда Хусейна, відомого як Хамам аль-Камуні. Він понад дев'ять місяців сидів у в'язниці за вбивство шістьох християн-коптів і одного мусульманина.

Смертний вирок Мохаммедові Ахмедові Хусейну винесли в січні. Це було за два тижні після того, як він і двоє його спільників відкрили вогонь по вірянах у місті Наг-Хаммаді, що на півдні Єгипту. Люди виходили з храму після різдвяної служби. Тоді загинули шестеро християн і поліцейський-мусульманин, який охороняв церкву.

Місцеві ісламісти вважають, що Хусейн помстився за зґвалтування 12-річної мусульманки. Кажуть, з неї познущався якийсь копт.

Єгипетські військові почали термінові переговори з християнськими лідерами. Копти попросили своїх вірян постувати й молитися три дні починаючи від вівторка.

— Ми маємо пам'ятати, що Єгипет у небезпеці. Зараз краще відкласти релігійні непорозуміння. Треба зосередитися на тому, що нас об'єднує, — заявив у понеділок по телебаченню ісламський проповідник Амр Халед.

Сутички між християнами і мусульманами почалися після повалення влади президента 83-річного Хосні Мубарака. Відтоді у країні поширився вплив організації "Брати-мусульмани". Копти скаржаться на утиски. Часто злочини ісламістів безкарні.

Єгипетські копти — найбільша християнська община Близького Сходу. Вони становлять 10% 80-мільйонного населення країни.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті стратили вбивцю християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі