неділя, 11 березня 2007 15:19

Терорист вийшов із в"язниці на 2980 років раніше

46-річний прем"єр-міністр Іспанії Хосе Сапатеро особистим наказом звільнив 51-річного члена терористичної організації ЕТА Хосе Ігнасіо де Хуан Чаоса з в"язниці.

1987 року терориста засудили до 3 тис. років позбавлення волі за вбивство 25 осіб. 2004-го його амністували. Злочинець мав вийти на свободу. Правоохоронці боялися масових акцій протесту серед іспанців. Тому його звинуватили в пропаганді тероризму. Він опублікував дві статті, присвячені цій темі. Де Хуан Чаосу продовжили термін ув"язнення на 12 років. Згодом його зменшили до трьох.

Після рішення суду в"язень почав голодувати. За три місяці втратив 18 кг. Тиждень тому в тяжкому стані його доправили до клініки міста Сан-Себастьян, що в провінції басків.

Тоді ж Сапатеро підписав наказ про звільнення терориста. Останній рік ув"язнення де Хуан Чаос проведе під домашнім арештом.

Коли його привезли до клініки, навколо неї зібралося близько 500 прибічників ідеї баскської незалежності. Вони скандували: "Ігнасіо! Свобода!". Поліція розігнала демонстрантів.

У Мадриді почалися стихійні мітинги. У них взяли участь близько 100 тис. людей. Іспанці вважають басків злочинцям, а звільнення де Хуан Чаоса — перемогою тероризму.

Лідер опозиційної народної партії в іспанському парламенті Маріано Рахой закликав прем"єр-міністра пояснити причину поблажливості до терориста.

— ЕТА зробила з уряду посміховисько, — зазначає Рахой.

Міністр внутрішніх справ Альфредо Перес Рубалькаба заступився за Сапатеро. На його думку, терористові не можна було дозволити померти у в"язниці. Це зробило б його народним героєм для басків і спричинило б новий спалах насильства у країні.

Зараз ви читаєте новину «Терорист вийшов із в"язниці на 2980 років раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі