вівторок, 16 жовтня 2007 17:06

Сім тисяч демонстрантів у Мінську не розігнали

Минулої неділі в Мінську на мітинг опозиційних сил "Європейський марш" зібралися майже 7 тис. білорусів. Демонстранти скандували: "С нами в Европу, с Лукашенко в ж...", у руках тримали плакати з написами "Свобода політичним в"язням!", "Обираємо Європу", "Виконати 12 завдань Європейського Союзу!". Малося на увазі те, що торік Європейська комісія обіцяла надати Білорусі кілька сот мільйонів євро допомоги, якщо уряд виконає 12 умов.

Комісія ЄС вимагає звільнити політичних в"язнів, припинити політичні репресії, надати інформацію про затриманих та замордованих опозиціонерів і провести вільні демократичні вибори. Офіційний Мінськ не зреагував на ці пропозиції. Опозиція  кілька місяців намагалася поінформувати громадян про ініціативу Єврокомісії. Недільний марш став підсумком цієї кампанії.

Перед мітингом міліція затримала близько 50 активістів. Вони роздавали листівки з інформацією про акцію. У неділю перед початком мітингу тисячі власників мобільних телефонів отримали СМС-повідомлення нібито від одного з лідерів опозиції Віктора Івашкевича. У них повідомляли, що змінилося місце проведення акції. Пізніше виявилося, що есемески розіслали співробітники КДБ. Також було заблоковано інтернет-ресурси, на яких розміщена інформація опозиції.

Зрештою марш під проводом колишнього кандидата в президенти Олександра Мілікевича відбувся. Попри поодинокі сутички з міліцією акція загалом пройшла мирно.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч демонстрантів у Мінську не розігнали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі