вівторок, 26 липня 2016 06:20

Підліток розстріляв людей у торговельному центрі

У п'ятницю ввечері 18-річний Алі Давид Соболі відкрив вогонь по людях у торговельному центрі Мюнхена, Німеччина. Убив дев'ятьох, поранив — 35. Потім застрелився.

Він мав психічні розлади. Рік тому двічі звертався до поліції через побої однокласників. Тоді вирішив помститися. Збирав вирізки з газет про масові вбивства, купував книжки на цю тему. В інтернеті замовив пістолет, як в Андерса Брейвіка (у Норвегії в липні 2011 року розстріляв молодіжний табір. Загинули 77 осіб, 240 поранені. — ГПУ).

— З нього почали знущатися, коли прийшов до нашого класу сім років тому, — розповідає однокласник Алі Дірк. — Всяке було.

За тиждень до нападу Алі Давид створив сторінку в соц­мережі під ім'ям дівчини з Туреччини. Розіслав запрошення на вечірку в торговельному центрі "Олімпія" підліткам-мігрантам. Обіцяв безкоштовну їжу. Прийшов ­пізніше призначеного часу й почав стріляти.

— Запрошував і знайомих, і випадкових людей, — каже 17-річна Наташа Дунн із Мюнхена. — Мене ­врятувало, що сховалася за мертвим тілом. Цього хлопця бачила вперше. Та й мої друзі — також. Коли стріляв, вигукував: "Я німець, чортові мігранти".

На відео стрілянини з торговельного центру хлопця упізнав батько. Він працює таксистом, мати — консультант у магазині. Родина переїхала з Ірану наприкінці 1990-х.

— Звісно, це — теракт. Але зв'язків з "Ісламською державою" в Соболі не було, — каже поліцейський Петер Ротер. — Він мстився. Надихнувся тим, що влаштував Брейвік. "Ісламська держава" змінила тактику. Тепер діє один терорист. Це надихає людей із хворою психікою.

У неділю ввечері в місті Ройтлінген 21-річний сирієць зарубав вагітну, поранив двох людей. Чоловік просив статусу біженця в Німеччині. Йому відмовили, бо мав проблеми із законом. Під час нападу кричав: "Аллах акбар!". Був психічно хворий, кажуть у поліції.

Зараз ви читаєте новину «Підліток розстріляв людей у торговельному центрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі