вівторок, 13 серпня 2013 07:30

Нацистський убивця помер до суду

Уранці в понеділок від пневмонії помер колишній начальник поліції у єврейському гетто словацького міста Кошице — угорець 98-річний Ладислаус Чижик-Чатарі. У лікарні в Будапешті він чекав суду. Переховувався протягом майже півстоліття, арештований рік тому. Як вважають, під його наглядом людей відправляли до нацистського табору смерті Аушвіц.

Центр Симона Візенталя, який шукає воєнних злочинців часів Другої світової, визнав Чатарі причетним до загибелі в Аушвіці понад 15 700 євреїв. Ладислаус провини не визнав.

Начальник поліції у кошицькому гетто бив жінок батогом, змушував копати взимку землю голими руками. Усіх, хто намагався втекти, наказував убивати. Після війни суд Чехословаччини засудив Чатарі до смертної кари. Той утік до Канади, де заявив, що він із Югославії. Торгував витворами мистецтва у місті Монреаль до 1997-го, доки його брехню під час отримання громадянства не викрили. Тоді перебрався до Будапешта. Британська газета "Сан" та Центр Візенталя відшукали втікача торік. Влада Словаччини вимагала від угорців видати його для суду, проте ті до останнього зволікали.

— Це ганьба. Злочинця голокосту, який не відчував своєї провини у стількох злочинах, нарешті знайшли на батьківщині, а він знову уникнув суду та покарань, — говорить директор Центру Візенталя 65-річний Ефраїм Зурофф.

Судову справу проти Чатарі порушили й в Угорщині. Минулого місяця суд Будапешта призупинив її, бо прокурори висунули ті ж звинувачення, що й 1948-го. Нациста не могли засудити, бо він скоїв злочини на території іншої країни. У Словаччині ж йому винесли вирок — довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Нацистський убивця помер до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі