вівторок, 12 вересня 2006 17:39

"Морили голодом і змушували пити сечу"

Автор: фото: reuters
  Мохаммед Саґхір із хворим 7-річним сином
Мохаммед Саґхір із хворим 7-річним сином

54-річний Мохаммед Саґхір став першим громадянином Пакистану, якого американські військові відпустили із в"язниці Гуатанамо на Кубі. Там утримують підозрюваних у співпраці з терористами. Рік, який Мохаммед провів за ґратами, повністю зруйнував його життя.

2001 року, через кілька тижнів після терактів 11 вересня в Нью-Йорку, Саґхір із групою мусульманських релігійних діячів поїхав проповідувати іслам на півночі сусіднього Афганістану. Там його затримали військові, які співпрацювали з американськими спецслужбами.

— Нас, 250 осіб, помістили в маленький контейнер, — розповідав Саґхір. — По дорозі півсотні людей задихнулися. В інших контейнерах повмирали всі затримані.

Через кілька тижнів Мохаммед опинився на Кубі. Чоловік розповів, як американські солдати постригли всіх в"язнів наголо і обрізали їм бороди, не давали спати і молитися, морили голодом і змушували пити сечу. Затримані сиділи в клітках площею два квадратні метри. Двічі на тиждень їм дозволяли бувати на свіжому повітрі.

Дружина Саґхіра та десять його синів і вісім дочок не знали, що з ним сталося. Діти позичили грошей на пошуки батька, хоча так і не знайшли його. Коли Саґхір через рік повернувся додому, після попередньої зустрічі з пакистанською поліцією, то змушений був виплачувати борг. Гроші він повертає донині. Для цього довелося продати один із будинків, шмат землі й пилораму в місті Пхаттан на півночі Пакистану — єдине джерело заробітків сім"ї. Та щоб виплатити весь борг, потрібно продати житло, але тоді родина залишиться без даху над головою.

Саґхір сподівається отримати гроші від влади США і Пакистану. Він подав до суду на обидва уряди, вимагаючи $10 млн компенсації за незаконний арешт.

— Я ж ніколи не був солдатом, — говорить Мохаммед. — Ми тоді поїхали поширювати іслам, а не воювати.

Зараз ви читаєте новину «"Морили голодом і змушували пити сечу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі