вівторок, 19 січня 2010 19:39

Гаїті не отримують гуманітарної допомоги

Автор: фото: REUTERS/Carlos Barria
  Голодні і спраглі гаїтянці нападають один на одного зі зброєю. Так вони намагаються здобути хоч якусь їжу й воду
Голодні і спраглі гаїтянці нападають один на одного зі зброєю. Так вони намагаються здобути хоч якусь їжу й воду

12 січня в острівній державі Гаїті в Карибському морі стався землетрус у 7 балів. Він зруйнував столицю Порт-о-Пренс. Понад 300 тис. її жителів утратили домівки, близько 80 тис. поховали, продовжують витягати з-під завалів тіла. На час землетрусу на Гаїті було троє цивільних та 13 військових українців, які служать у місії ООН. Жоден не постраждав.

Частково зруйнований місцевий аеропорт. Через це деяким літакам із Великої Британії, Франції та інших держав відмовили у посадці.

— Повітряні судна з переносними госпіталями не прийняли, — розповідають у швейцарській благодійній організації "Медицина без меж". — Вони приземлилися за 300 кілометрів — у Санто-Домінго, столиці Домініканської Республіки. Звідти до пункту призначення госпіталі везли вантажівками. Допомога забарилася на добу.

Аеропорт столиці Гаїті контролює американська влада, тому той передусім приймає військових із цієї країни. США відправили туди понад 5 тис. солдатів та офіцерів. Вони підтримуватимуть порядок і шукатимуть людей під завалами. Але найбільше потрібні їжа, питна вода та ліки. Через це помирають уцілілі, кількість жертв може сягнути 150 тис. Від голоду та спраги люди впадають у розпач, часто виникають бійки. У місті з"явилися мародери, грабують будинки. Поліцейські стріляють у них.

Літакам із Великої Британії, Франції та інших держав відмовили у посадці

— Наш уряд нічого не робить, від ООН теж мало пуття, — каже 71-річна Жаклін Терміті зі зруйнованого будинку для літніх людей. Кількадесят поранених та неходячих пенсіонерів лежать на запиленій дорозі перед будівлею. — Ми помираємо від голоду, хоча перебуваємо за кілометр від аеропорту, з якого мають доставити допомогу.

Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та США виділили Гаїті по $100 млн. Британці пожертвують $32 млн.

Зараз ви читаєте новину «Гаїті не отримують гуманітарної допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі