вівторок, 07 липня 2009 13:09

Обама вважає суверенітет України наріжним каменем політики світу

Принцип суверенітету і територіальної цілісності держав, включаючи Україну і Грузію, є наріжним каменем сучасної міжнародної політики, заявив президент США Барак Обама.

"Це повинно бути основою світопорядку. Точно також, як держави повинні вибирати своїх лідерів, вони також повинні мати стійкі кордони і незалежну зовнішню політику", - сказав він у вівторок, виступаючи в Москві з лекцією перед випускниками Російської економічної школи.

Він підкреслив, що "це, зрозуміло, включає такі країни, як Грузія і Україна".

Обама додав, що "це стосується і Росії, і США".

Американський лідер запевнив у тому, що США зацікавлені в зміцненні міжнародного правопорядку, "який дозволяє сприяти демократії, але в той же час зберігати суверенітет".

Обама підкреслив, що "Америка не намагається нав"язати комусь свою систему держави, за когось вибирати, яка партія або індивідуум нею управлятиме".

За його словами, "Америка у жодному випадку не є ідеальною країною".

"І ми знаємо, що ми не завжди робили те, що потрібно робити в цій галузі", - сказав Обама.

Проте, відзначив американський лідер, "навіть сьогодні Америка підтримує демократично вибраного президента Гондурасу, не дивлячись на те, що він проти американської політики".

"Не тому що ми з ним згодні, а тому що поважаємо універсальний принцип, що люди повинні самі вибирати своїх лідерів", - підкреслив Обама.

Як повідомлялось, Барак Обама перебуває з офіційним триденним візитом у Росії. Він прибув туди на запрошення глави РФ Дмитра Медведєва.

Президент США також зустрівся з прем"єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Це перша зустріч Путіна та Обами, на якій американського керманича нагодували стравами традиційної російської кухні.

За матеріалами: Інтерфакс, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Обама вважає суверенітет України наріжним каменем політики світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі