пʼятниця, 04 жовтня 2019 07:51

Ґрета Тунберґ може отримати Нобелівську премію миру

Ґрета Тунберґ може отримати Нобелівську премію миру
Тунберґ вважає своєю місією боротьбу зі змінами клімату. Фото: REUTERS

Експерти обережні, але букмекери вважають шведську екоактивістку Ґрету Тунберґ головною претенденткою на Нобелівську премію миру.

Відзнаку вручатимуть наступного тижня, про це повідомляє Daily Mail.

Ґрету Тунберґ номінували на премію миру після того, як вона почала виходити на шкільні страйки проти зміни клімату і надихнула мільйони підлітків приєднатися до її руху.

Минулого місяця Тунберґ отримала найвищу нагороду правозахисної організації Amnesty International і букмекери вважають, що це ще одна вагома передумова для отримання нею Нобелівської премії. Окрім того, кілька днів тому дівчина отримала премію Right Livelyhood Award, яку називають "альтернативною Нобелівською премією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в ООН українські діти з Донбасу, які говорять про цинічного Путіна? – Положинський сколихнув мережі

Але прогнози все ж ще не визначені, оскільки список кандидатів на премію не оприлюднюється, а експерти розділені щодо того, чи можуть бути безпосередньо пов'язані клімат та насильницькі конфлікти.

"Те, що вона зробила за останній рік, є надзвичайним. Зміна клімату - це питання, яке тісно пов'язане з безпекою та миром", - сказав Ден Сміт, директор Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру SIPRI.

Але його колега з Інституту досліджень миру в Осло Генрік Урдал заявив, що не думає, що вона виграє.

"Надзвичайно малоймовірно", - сказав він, зазначивши її молодий вік і той факт, що зв'язок між зміною клімату та збройним конфліктом залишається недоведеним.

Наприкінці вересня 16-річна екоактивістка зі Швеції Ґрета Тунберґ виступила з гнівною промовою на саміті ООН щодо питань клімату. Під час виступу вона звинуватила світових лідерів у зраді нового покоління через недостатню боротьбу проти зміни клімату.

Зараз ви читаєте новину «Ґрета Тунберґ може отримати Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі