пʼятниця, 31 травня 2013 06:30

"Металіст" прагне до групового турніру Ліги чемпіонів

Тривалий час харківський "Металіст" називали командою одного Кубка. 28 травня 1988 року  тодішні підопічні Євгена Лемешка, залучивши до своїх лав Леоніда Буряка, одного з найкращих радянських футболістів, виграли Кубок Радянського Союзу.

Успіх вагоміший тим, що у вирішальному матчі здолали столичне "Торпедо" відомого тренера Валентина Іванова, а фінальний поєдинок відбувався на московському стадіоні "Динамо". Тож автозаводці почувалися майже господарями поля. Але Лемешко чітко збудував гру від оборони й розраховував на контратаки. Під час однієї з них харків'яни здобули право на пенальті. Одинадцятиметровий чітко реалізував Гурам Аджоєв. Згодом Олександр Баранов подвоїв рахунок. 2:0 на користь "Металіста", і трофей вирушив до Харкова. Восени того ж року клуб стартував у Кубку кубків. Підопічні Лемеша з легкістю відіграли два голи у югославського "Бораца" в 1/16 фіналу — 0:2 у Бані-Луці та 4:0 вдома. Далі гідно протистояли нідерландській "Роді" з Керкраде. Підсумок дуелі вирішив єдиний гол велетенського форварда Ван Луна у виїзному для "Металіста" матчі. У Харкові зафіксували нульову нічию за сприятливого для гостей суддівства: у одному з епізодів арбітр не призначив очевидний пенальті у ворота "Роди".

Наприкінці грудня 2012 року "Металіст" отримав нового власника — Сергія Курченка.

Він одразу заявив, що клуб більше не дивитиметься у спину донецькому "Шахтареві" та київському "Динамо", а боротиметься за золоті нагороди вітчизняного чемпіонату. У розпал сезону скласти конкуренцію гірникам було нереально: донецький клуб фактично восени забезпечив собі перше місце. Та за друге, яке ніколи не підкорювалося "Металісту" і давало право на участь у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів, підопічні головного тренера Мирона Маркевича мали намір серйозно боротися з київським "Динамо" та дніпропетровським "Дніпром".

Сам наставник не сумнівався в її успішності. Уже після другого туру весняної частини чемпіонату — "Металіст" здолав на виїзді "Арсенал" — Маркевич заявив, що його команда посяде друге підсумкове місце. Тоді ці слова сприйняли з певним скепсисом: на початку 2013 року "Металіст" грав невиразно. Але по ходу чемпіонату харківcька команда почала діяти так яскраво, що нічим не поступилася у виїзному матчі донецькому "Шахтареві" — еталону видовищності у вітчизняній прем'єр-лізі. Покращення гри стало закономірним результатом перших кроків Сергія Курченка на посаді. Новий власник змінив мотивацію команди. І це дало результат. Абсолютно правильно повернув до Харкова форварда Марка Девича: натуралізований серб забивав навесні усім грандам чемпіонату України. Особливо важливий його гол у ворота київського "Динамо". Цей поєдинок відбувся у Харкові й минув за повної переваги "Металіста", який не залишив суперникові шансів на сприятливу для нього нічию. Після виграшу в столичної команди "Металіст" став основним претендентом на друге місце й у підсумку здобув срібні нагороди.

Основа успіху — робота тренерського штабу в тісному контакті з керівництвом клубу.

Знову надійно грає стрижневий оборонець Папа Гує. Лідерські якості в середині поля продемонстрував Шав'єр, який забивав неймовірно красиві та потрібні м'ячі. Відхід до "Шахтаря" Тайсона минув практично безболісно — розкрився Марлос.

Селекційну службу клубу, очолювану спортивним директором Євгеном Красніковим, вважають однією з найкращих в Україні. Її черговий успіх — запрошення лівого захисника Марсіо Азеведо. Він прийшов узимку, та не витрачав часу на адаптацію, а одразу став найкращим футболістом чемпіонату України на своїй позиції.

Нове керівництво клубу серйозну увагу приділяє фан-руху. На гостьові матчі клуб організовує масовий виїзд уболівальників. За рахунок "Металіста" на поєдинок 1/16 фіналу Ліги Європи проти англійського "Ньюкасла" було споряджено 500 відданих фанатів харківського клубу. На ігри чемпіонату України ця цифра зростає у кілька разів.

Попереду в "Металіста" — липневий старт у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів. Перший в історії клубу. Потенційні суперники — італійський "Мілан" та англійський "Арсенал". Але навіть проти таких грандів харківський клуб не ставить за мету просто гідно зіграти. Уболівальники повірили в майбутнє команди. Усі клубні працівники зроблять максимум, щоб потрапити до групового турніру Ліги чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" прагне до групового турніру Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі