субота, 24 грудня 2022 00:45

Аргентина стала чемпіоном світу з футболу

Автор: GETTYIMAGES
  бірна Аргентини з футболу святкує перемогу на Кубку світу-2022. Трофей тримає капітан команди Ліонель Мессі. Лусаїл, Катар, 18 грудня 2022 року
бірна Аргентини з футболу святкує перемогу на Кубку світу-2022. Трофей тримає капітан команди Ліонель Мессі. Лусаїл, Катар, 18 грудня 2022 року

Фінальний матч "витягнув" їхній воротар

Збірна Аргентини виграла Кубок світу-2022 з футболу. У фінальному матчі турніру підопічні тренера 44-річного Ліонеля Скалоні обіграли колишніх чемпіонів, збірну Франції. Ігровий час матчу закінчився унічию — 3:3. Аргентинці точніше пробили одинадцятиметрові — 4:2.

— Поєдинок нагадував тихе весілля, наприкінці якого виникла бійка, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 61 рік. — Аргентина міцно грала 75 хвилин поєдинку. Їхній тренер ризикнув поставити на лівий фланг атаки Ді Марію, який у попередніх матчах не грав через ушкодження. Це дало чемпіону Південної Америки широкі можливості в атаці й водночас виключило з гри Дембеле — одного з найнебезпечніших крайніх гравців французів.

Натомість наставник чемпіонів світу-2018 Дешам помилився з вибором стартового складу. До його честі, визнав це швидко. Перші заміни зробив на 41 хв. — це надзвичайна ситуація.

Що допомогло французам зрівняти рахунок?

— Колосальний вибір гравців. Аргентинцям важко було відреагувати на появу одразу п'яти молодих футболістів, сильних індивідуально. Французи змогли надати грі хаотичного характеру. І, звичайно, в них був Кіліан Мбаппе. Як на мене, цей хлопець сильніший за Мессі з Роналду, бо він уособлює найкращі риси їх обох. Він не зупиняється в грі, як аргентинець, він біжить, бореться за м'яч, обігрує.

Чому Аргентина повернулася в гру?

— Франція була вихолощеною психологічно. Багато сил пішло на те, щоб зрівняти рахунок. Вони — молодці, мали шанси на третій гол ще в основний час. Але постійно грати в такому темпі було неможливо. Крім того, порушився баланс в обороні. Аргентина прийшла до тями, й більшу частину додаткового часу володіла ініціативою.

Хто став героєм матчу?

— Воротар Аргентини Еміліано Мартінес. Він врятував для команди "золото", парирувавши удар француза Коло Муані на 120-й хвилині. Муані бив прицільно, відсік воротареві основний інструмент — руки. Мартінес відбив м'яч ногою. А на що він здатний у серії пенальті показав матч із Нідерландами у чвертьфіналі (парирував перші два удари суперника, що визначило перемогу. — ГПУ).

Капітан аргентинців Ліонель Мессі виграв Кубок світу — єдиний трофей, якого не мав. Тепер він найкращий гравець в історії футболу?

— Так. Завжди вважав його кращим за Марадону, бо тримає високий рівень гри упродовж 15 років. Марадона виблискував утричі менше, провалився в "Барселоні". Але далі настане час Мбаппе.

Хто став відкриттям турніру?

— Марокко. Команда дійшла до півфіналу. Першою з африканських. Але більшість гравців народилися в Європі, вони дисципліновані тактично, чого завжди бракувало уродженцям Чорного континенту. Гарна робота тренера Валіда Реґраґі. Але в клубному футболі йому, як і Скалоні, нічого не гарантовано. Аргентинець Менотті виграв Кубок світу-1978, але потім невдало працював у "Барселоні".

Хто розчарував?

— Бельгія, Іспанія. Німеччина навіть не вийшла з групи, в них не було лідера.

Бразилія вважалася основним фаворитом. Що завадило їм виграти турнір?

— За грою вони були найсильніші. Але помилився тренер. Не зміг заспокоїти гру, коли у чвертьфіналі з хорватами повели — 1:0. Не вистачило надійності, пропустили контратаку та програли потім у серії пенальті.

Як би могла зіграти на турнірі збірна України?

— Десь на рівні Польщі. Тобто, в найкращому разі вийти до 1/8 фіналу.

Кубок світу з футболу-2022

Чемпіон — Аргентина

Фіналіст — Франція

Третє місце — Хорватія

Четверте місце — Марокко

Чвертьфіналісти — Бразилія, Нідерланди, Англія, Португалія

Учасники 1/8 фіналу: Польща, США, Сенегал, Австралія, Японія, Корея, Швейцарія, Іспанія

Не вийшли з групи: Катар, Еквадор, Вельс, Іран, Саудівська Аравія, Мексика, Данія, Туніс, Коста-Рика, Німечччина, Бельгія, Канада, Сербія, Камерун, Гана, Уругвай

Усі чемпіони світу з футболу

Бразилія — 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Німечччина — 4 (1954, 1974, 1990, 2014)

Італія — 4 (1934, 1938, 1982, 2006)

Аргентина — 3 (1978, 1986, 2022)

Франція — 2 (1998, 2018)

Уругвай — 2 (1930, 1950)

Англія — 1 (1966)

Іспанія — 1 (2010)

Зараз ви читаєте новину «Аргентина стала чемпіоном світу з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі