четвер, 10 червня 2021 07:21

"Збірна України прогресує. Результат на Євро має це підтвердити"
2

Гравець збірної України Андрій Ярмоленко завдає удару по воротах команди Кіпру. Після рикошету м’яч опиниться у сітці. Україна перемогла — 4:0, Ярмоленко забив двічі. Харків, 7 червня 2021 року
Фото: REUTERS

13 червня збірна України стартує у фінальній частині Євро-2020/21 з футболу. Наші в Амстердамі зіграють з господарями — Нідерландами. 17 червня — проти Північної Македонії, 21 — Австрії. Ці поєдинки пройдуть у румунському Бухаресті. Дві найкращі команди групи вийдуть до 1/8, третя — на 60%.

— Перед Євро маю стриманий оптимізм, — каже 63-річний Олександр Сопко, колишній захисник донецького "Шахтаря". — Збірна готувалася до турніру довго й ґрунтовно — майже місяць. Головний тренер Андрій Шевченко завжди бідкався, що йому бракує часу, аби донести до футболістів усі тактичні нюанси, які намагається впровадити його тренерський штаб. Останні товариські ігри (7 червня обіграли в Харкові Кіпр. — 4:0, 3 червня перемогли Північну Ірландію — 1:0, 23 травня зіграли внічию з Бахрейном — 1:1. — ГПУ) показали, що команда перебуває в непоганій фізичній формі.

Проте тривожить, що мало досвіду участі саме в таких великих турнірах. Тут ми поступаємося топзбірним. Бо в такому ­швидкоплинному турнірі вирішальними можуть бути не фізична підготовка чи тактична грамотність, а психологічна стійкість, здатність переломити гру після своїх чи суддівських помилок. І ця якість — майже вирішальна.

Яку тактику застосовуватиме тренерський штаб України?

— Думаю, мова йтиме про набір тактик. У першому матчі з Нідерландами наші розпочнуть обережно. Бо ціна помилки занадто висока. Той, хто програє в першому матчі, поставить себе в скрутне становище вже до другого туру. Висловлюючись мовою шахістів, буде закритий дебют. Згодом Україна активізується й відповідатиме атакою на атаку. З Нідерландами можемо грати як і в позиційному нападі, так і на контратаках. Згадайте, березневу гру із Францією (24 березня у стартовому матчі відбору до Кубка світу-2022 наші в Парижі зіграли внічию з чемпіонами світу — 1:1. Шевченко застосував тактику гри з трьома центральними захисниками. — ГПУ).

Вийти з групи реально?

— Цілком. Подивіться на наші результати у відборі до Євро-2020. Там була нічия і перемога над Португалією, розгром Сербії. У Лізі націй ми перемагали вдома Іспанію й Швейцарію. Команда прогресує. Звісно, рідко буває, що до такої збірної одразу приходить успіх. Але ми на правильному шляху, й результат має підтвердити цей висновок.

Основний опорний півзахисник Степаненко був травмований і не грав у попередніх офіційних матчах. Зараз він виходить на заміни. Хто гратиме на цій позиції?

— Думаю, і самі тренери досі не знають цього. Ніби Степаненка давно вивчили й зайвий раз перевіряти не варто. З іншого боку, в матчі проти Кіпру пристойно виглядав Євген Макаренко. Відбір, контроль м'яча, здатність підіграти партнерам — усе в нього на пристойному рівні.

Усі сходяться на думці, що лідерами нашої збірної мають бути Олександр Зінченко та Руслан Малиновський. Для вас це теж очевидно?

— Проти Кіпру сподобався Андрій Ярмоленко. Він засидівся в запасі "Вест Гему" й прагне довести, що може повернутися на колишній рівень. Лідерами можуть бути Віталій Миколенко та Микола Матвієнко. А ще імпонував Олександр Зубков, який закривав лівий фланг атаки. Не впізнав його. Серйозний гравець, змужнів, заматерів.

Заявка збірної України на фінальну частину Євро-2020/2021

Воротарі: 1. Георгій Бущан, 27 років, "Динамо"; 12. Андрій П'ятов, 36 років, "Шахтар"; 23. Анатолій Трубін, 19 років, "Шахтар"

Захисники: 2. Едуард Соболь, 26 років, "Брюгге", Бельгія; 4. Сергій Кривцов, 30 років, "Шахтар"; 13. Ілля Забарний, 18 років, "Динамо"; 16. Віталій Миколенко, 22 роки, "Динамо"; 21. Олександр Караваєв, 29 років, "Динамо"; 22. Микола Матвієнко, 25 років, "Шахтар"; 24. Олександр Тимчик, 24 років, "Динамо"; 25. Денис Попов, 22 роки, "Динамо"

Півзахисники: 3. Георгій Судаков, 18 років, "Шахтар"; 5. Сергій Сидорчук, 30 років, "Динамо"; 6. Тарас Степаненко, 31 рік, "Шахтар"; 7. Андрій Ярмоленко, 31 рік, "Вест Гем", Англія; 8. Руслан Малиновський, 28 років, "Аталанта", Італія; 10. Микола Шапаренко, 22 роки, "Динамо"; 11. Марлос, 33 роки, "Шахтар"; 14. Євген Макаренко, 30 років, "Кортрейк", Бельгія; 15. Віктор Циганков, 23 роки, "Динамо"; 17. Олександр Зінченко, 24 роки, "Манчестер Сіті", Англія; 18. Роман Безус, 30 років, "Гент", Бельгія; 20. Олександр Зубков, 24 роки, "Ференцварош", Угорщина

Нападники: 9. Роман Яремчук, 25 років, "Гент", Бельгія; 19. Артем Бесєдін, 25 років, "Динамо"; 26. Артем Довбик, 23 роки, "Дніпро"

Тренер Андрій Шевченко, 44 роки

Зараз ви читаєте новину «"Збірна України прогресує. Результат на Євро має це підтвердити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі