вівторок, 26 лютого 2013 05:45

"Бордо" переміг "Динамо" напіврезервним складом

Автор: фото: REUTERS
  Захисник ”Динамо” Тарас Михалик (праворуч) веде боротьбу з форвардом ”Бордо” Шейком Діабате
Захисник ”Динамо” Тарас Михалик (праворуч) веде боротьбу з форвардом ”Бордо” Шейком Діабате

У переддень матчу місцевого "Жіронден" проти київського "Динамо" у французькому Бордо реклама цього поєдинку Ліги Європи була майже всюди у цьому місті. Причому одразу під традиційними назвами команд, датою, місцем та часом зустрічі зазначили, де можна придбати квитки. Чи то особисто, чи то через інтернет. Таке бачив за кордоном лише кілька разів. Бо рекламу футбольних матчів на білбордах, афішах чи у газетах там багато років майже не розміщують. Немає потреби. У Бордо ж розмістили. За день до гри продали понад 10 тис. квитків вартістю 12-48 євро. Оскільки стадіон може прийняти понад 30 тис. людей, вирішили скористатися забутою зовнішньою рекламою.

Не можна сказати, що у Бордо зовсім не цікавилися нашим "Динамо"  або нічого про нього не знали. Проте згадати когось із "динамівців", окрім тренера Олега Блохіна та виконавців, які раніше грали у Франції, місцеві вболівальники не змогли. Шалики, традиційно виготовлені до цього матчу, продавали у фірмовому магазині клубу на центральній вул. Бордо. У четвер вранці за них просили по 10 євро. А ввечері на стадіоні у тих самих ятках вони висіли по 6 євро. І черги за ними не було.

Стадіон у Бордо, що пам'ятає фінальний турнір Кубка світу-1938, схожий на київський "Динамо" 1970-1980 років. Тоді довкола арени на численних спортивних майданчиках цілий день кипіло життя, грали у теніс, плавали, бігали, стрибали тощо. Так буде у Бордо два роки, доки за містом зведуть сучасний стадіон до Євро-2016. Нинішній знесуть.

Перед грою стало очевидно, що на поєдинок Ліги Європи людей прийшло чи не вдвічі менше, ніж на останній матч чемпіонату Франції. Для Франції, як і для інших провідних футбольних країн Європи, головним для гравців, команд та уболівальників завжди є чемпіонат своєї країни. І до, і після поєдинку тренер та футболісти з Бордо наголошували на важливості наступного матчу чемпіонату в неділю. Господарі у грі проти "Динамо" прагнули не так перемогти, як краще підготуватися до поєдинку з командою із Бреста, що йде у чемпіонаті на 16-му місці. Суперники киян на сьогодні у чемпіонаті дев'яті.

Остаточно зрозуміти, що для господарів головне, можна було за стартовим складом місцевої команди. У ньому не було, щонайменше, шістьох гравців основного складу на чолі з лідером та капітаном Плашилом.

Єдина заповнена трибуна з місцевими "ультрас" створювала шумове тло матчу, практично не замовкаючи. Решта глядачів подавала голос або під час атаки господарів, або коли м'яч потрапляв до "динамівського" захисника Тайво. Гуділи не так сильно, як минулої осені в Парижі, але досить голосно. В місцевих уболівальників я не запитував, чим викликав цей футболіст таку реакцію на себе.

Врешті французька команда наполовину з молоді та резервістів досягла потрібного результату, а "Динамо" — ні.

Блохін зіграв одноманітно і помилився зі складом

— Я не очікував такої одноманітної тактики, — каже Олег Федорчук про гру "Бордо" — "Динамо". — Лобановський весь час говорив про аритмію в грі. Команда не здатна весь час насідати. Після активного початку треба було відійти на свою половину поля. Нічого ганебного в цьому нема. Перед своїми глядачами французи обов'язково спробували б атакувати. Інакше ті їх не зрозуміли б. Навіть Володимир Кличко час від часу віддає ініціативу супернику. Але це зовсім не означає, що він слабший. Учора Блохін грав в одному руслі. Суперник легко пристосувався до одноманітності. Не всі поєдинки виграють лише в нападі. Це продемонстрував "Мілан" проти "Барселони". Щоб убити звіра, не обов'язково лізти до нього в нору. Треба хитрістю виманити його звідти.

Експерт вважає, що тренерський штаб "Динамо" помилився у виборі стартового складу.

— Не очікував знову побачити на полі Безуса і Кранчара. А випадок з Ідейє взагалі незрозумілий. Якщо людина покарана, то чому вона вийшла на поле? Якщо його не карали, то чому випустили лише на другий тайм? Браун виграв кубок Африки, а його карають. Якби хтось із "динамівців" став чемпіоном Європи, упевнений, що президент клубу вислав би за ним літак. А Браун повернувся з почуттям провини. Так не повинно бути. Не сприймаю відмовки на кшталт: "Футболісти старалися". Якщо ви прийдете в ресторан і вам подадуть несмачну їжу, то ви не сприймете аргументів — повар старався або в повара горіли очі.

Юрій СТРИГУН

 

Зараз ви читаєте новину «"Бордо" переміг "Динамо" напіврезервним складом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі