неділя, 02 червня 2024 08:36

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ відкрила в Україні новий фронт - CNN

РФ відкрила в Україні новий фронт - CNN
Українські війська відбивають ворожі атаки на різних ділянках фронту. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські загарбники відкрили в Україні новий фронт, розпочавши наступ у Харківській області.

Росіяни змусили Україну перекинути війська з інших областей для захисту позицій. Про це пише CNN.

Видання зазначає, що це стало прикладом того, як Росія користується вразливими місцями України - нестачею живої сили та артилерії, а також проблемами з захистом повітряного простору та оборонними фортифікаціями. За інформацією CNN, зараз бої тривають на трьох ключових рубежах. Зокрема, в результаті транскордонного нападу росіяни швидко взяли під контроль кілька сіл. Відтоді РФ посилила свої атаки в цьому районі, намагаючись взяти під контроль ключові населені пункти - Вовчанськ та Липці.

Липці розташовані приблизно за 30 кілометрів на північ від Харкова. Вони перебувають під потужним російським обстрілом. Захоплення цього населеного пункту дозволило б російським військам розташувати артилерію в межах досяжності другого за величиною міста України - Харкова, який вже потерпає від російських ракетних атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США повинні дозволити Україні вражати всі легітимні цілі в тилу РФ - ISW

Ця атака також дозволяє Росії відволікти і без того обмежені українські ресурси від інших ліній фронту і створити буферну зону.

До наступу на Харківщині Росія зосереджувала свої наступальні сили на сході, де вона просувалася з жовтня 2023 року. Захоплення Донбасу залишається головною метою Кремля.

Видання зазначає, що в лютому російські війська досягли значного успіху на цьому фронті, захопивши місто Авдіївку. З того часу війська РФ неухильно просуваються на захід у напрямку Покровська, який є життєво важливим військовим вузлом для України.

За кілька десятків кілометрів на північ розташоване місто Бахмут, яке росіяни захопили навесні минулого року після дев'ятимісячної боротьби. Зараз російські війська просуваються на захід до Часового Яру. Отримання контролю над висотою, на якій розташоване місто, наблизить путінські війська до стратегічного міста Краматорськ.

Водночас на півдні українські війська зазнають тиску на південний схід від Запоріжжя - однієї з небагатьох ділянок, де вони досягли успіху під час контрнаступу минулого літа.

Російські "воєнкори", так і український ресурс DeepState повідомляють про невелике просування російських військ вглиб української території.

"Роботине - крихітне село, яке зараз повністю зруйноване, кілька разів переходило з рук в руки під час війни. Вперше воно було захоплене російськими військами на початку березня 2022 року, а на початку цього місяця Москва знову заявила про свій контроль над ним. Україна це заперечує. Битва за Роботине підкреслює мінливість поля бою і є яскравою ілюстрацією характеру бойових дій, коли війна вирішується в жорстоких боях за часто покинуті села", - пише CNN.

Українські військові вже почали застосовувати американську зброю для ударів по об'єктах на території РФ. Про це, зокрема, свідчать уламки боєприпасів, знайдені в Бєлгородській області Росії та показані російськими пропагандистами, пише незалежний аналітик OSINTdefender.

Знайдені уламки аналітик ідентифікував як керовані реактивні снаряди GMLRS, що запускаються з M142 HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «РФ відкрила в Україні новий фронт - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі