неділя, 02 червня 2024 06:34

Спецтема: Війна Росії проти України

США повинні дозволити Україні вражати всі легітимні цілі в тилу РФ - ISW

США повинні дозволити Україні вражати всі легітимні цілі в тилу РФ - ISW
США дозволили Україні завдавати ударів по РФ американською зброєю. Фото: volynnews.com

Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні вражати наданою зброєю всі легітимні військові цілі в оперативному і глибокому тилу Росії.

Нинішня відсутність ясності щодо американських обмежень на використання Україною наданої США зброї спричиняє втрату можливості стримати подальші російські наступальні зусилля через кордон на півночі України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер заявив, що рішення США дозволити Україні удари американською зброєю по території Росії стосується не лише Харківської області.

Водночас видання Politico повідомило, що президент США Джо Байден таємно дозволив Україні завдавати ударів по території РФ американською зброєю, але винятково біля кордонів Харківської області.

На думку аналітиків, коментарі Карпентера і повідомлення Politico дозволяють припустити, що існує двозначність з приводу того, що США чітко санкціонували удари по цілях у РФ на тлі сигналів про відкритість для розширення дозволів, якщо російські війська розпочнуть наступальні операції в інших місцях уздовж кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім дозволив бити американською зброєю по території РФ не лише біля Харківської області

Через це втрачається можливість стримати підготовку Росії до наступальних операцій в інших місцях через кордон на півночі України.

Українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські війська також концентрують сили в Курській і Брянській областях по той бік кордону з Сумською областю. Раніше ISW вже зазначав, що навіть обмежене угруповання досягне бажаного ефекту - приверне і зафіксує українські війська в цьому районі.

Аналітики наголошують, що Кремль може вирішити розпочати наступальні операції в різних прикордонних областях України за межами Харківської області, якщо вважатиме, що зможе продовжувати перекидати війська через кордон, не наражаючись на небезпеку ударів з українського боку.

Українські війська будуть змушені оборонятися від таких наступальних операцій до того, як США нададуть чіткий дозвіл, необхідний для транскордонних ударів за межами Харківської області.

Зростання ймовірності інших російських наступальних операцій на півночі України вимагатиме від українських сил перерозподілу наявних ресурсів для стримування або оборони, що відкриє можливості для російських сил в інших частинах фронту, якими вони зможуть скористатися.

"Чітке усвідомлення того, що Україна може використати надану США зброю проти концентрації російських сухопутних військ в Росії, які, схоже, готуються до неминучих транскордонних операцій, ймовірно, змінить розрахунки російського командування щодо мудрості таких показних приготувань", - йдеться у повідомленні.

В ISW продовжує вважати, що США повинні дозволити Україні вражати всі легітимні військові цілі в оперативному і глибокому тилу Росії зброєю, наданою Сполученими Штатами.

Українські військові вже почали застосовувати американську зброю для ударів по об'єктах на території РФ. Про це, зокрема, свідчать уламки боєприпасів, знайдені в Бєлгородській області Росії та показані російськими пропагандистами, пише незалежний аналітик OSINTdefender.

Знайдені уламки аналітик ідентифікував як керовані реактивні снаряди GMLRS, що запускаються з M142 HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «США повинні дозволити Україні вражати всі легітимні цілі в тилу РФ - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі