неділя, 16 червня 2024 02:20

Лікує безліч хвороб - яку користь приносить календула

Лікує безліч хвороб - яку користь приносить календула
Календула може лікувати багато хвороб. Фото: rivne1.tv

Календулу здавна використовують у народній медицині. До того ж, вона визнана сучасною фармацевтикою та представлена у різноманітних засобах для підтримки здоров'я та краси шкіри, лікування хвороб внутрішніх органів та багатьох інших недуг.

Календула або нагідки - це квітуча трав'яниста рослина сімейства Айстрових. Про те, яку користь вона приносить, пише Gazeta.ua.

Серед іншого, календула може лікувати геморой, жовтяницю, проблеми з менструальним циклом, кон'юнктивіт, стригучий лишай. Її також застосовують для загоєння та регенерації ран. А її маслянистий настій є ефективним зовнішнім засобом для лікування поверхневих ран, помірних запалень шкіри та слизової оболонки ротової порожнини, ран і венозних виразок.

Календула містить багато корисних речовин. Зокрема, антиоксидантні каротиноїди - провітамін А, що є протисонцевим агентом, флавоноїди, складні ефіри фарадіолу, що мають протизапальну та протинабрякну дію. А також саліцилову кислоту - відмінний анальгетик, що надає кератолітичну, антисептичну та протизапальну дію, ефірні олії - фітонциди, які мають антибактеріальні властивості, стимулюють активність клітин.

Календула має протизапальну та протинабрякову дію - ефіри фарадіолу допомагають зменшити набряки або гіперемію внаслідок сонячних опіків та променевої терапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не можна їсти малину: корисні поради

Вона також має загоювальну дію. Завдяки наявності саліцилової кислоти у своєму складі, календула прискорює регенерацію ослабленої або пошкодженої шкіри, допомагає при обвітрюванні, тріщинах, обмороженні, загоєнні дрібних ранок, порізах від бритви, подразненнях від дитячих підгузків.

Виготовлені на основі календули препарати застосовують для зняття подразнень, сухості та свербіжу шкіри. Її жирні кислоти м'яко живлять, зволожують та захищають епідерміс.

Календула також має антиоксидантні властивості, захищає клітини від передчасної дегенерації. Флавоноїди захоплюють вільні радикали й таким чином уповільнюють старіння шкіри.

Окрім того, календула має пом'якшувальний ефект. Вона ефективна для подразненої та реактивної шкіри, тендітної та ніжної шкіри немовлят і дітей.

Завдяки ефірним оліям, що містяться в її складі, календула особливо ефективна проти стафілококів і трихомонад, застосовується при лікуванні псоріазу, виразок, екзем, пролежнів.

Календула містить багато антиоксидантів, які можуть ефективно боротися з окислювальним стресом і запаленням в організмі.

Ця лікарська рослина допомагає у загоєнні ран та виразок. Екстракт календули використовується місцево для лікування ран та виразок, збільшує кількість колагену в ранах у міру їх загоєння. Ранозагоювальні властивості календули роблять її хорошим засобом для лікування псоріазу.

Календула також підтримує здоров'я порожнини рота завдяки протизапальним та протимікробним властивостям. Препарати з календулою ефективно борються із гінгівітом.

Вона також може покращити здоров'я шкіри. Екстракт календули широко представлений у дитячих кремах, протисонцевих мазях, засобах з ефектом антиейдж, засобах від прищів. Олія календули має фактор захисту від сонця (SPF) 8,36.

Екстракт календули відомий своїми протигрибковими та протимікробними властивостями, пригнічує зростання лейшманії, паразита, відповідального за лейшманіоз - захворювання, яке спричиняє шкірні виразки або вражає внутрішні органи, такі як селезінка, печінка та кістковий мозок.

Окрім того, календула може боротися з деякими раковими клітинами, завдяки антиоксидантам вона здатна надавати протипухлинну дію.

Календулою можна лікувати жіночі захворювання, усувати проблеми з серцем, знімати м'язову втому та покращувати здоров'я шкіри.

У народній медицині цю рослину здавна використовували для регулювання менструального циклу, виклику менструації та полегшення менструальних спазмів. А в урології нагідки є у складі сечогінного збору, засобів для лікування уретриту, простатиту та циститу.

Настій календули допомагає також при колітах, ентероколітах, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки. Засоби на основі календули ефективні для усунення запалення на сосках внаслідок грудного вигодовування.

Однак, є застереження при застосуванні календули. Так, її потрібно використовувати в обмеженій кількості людям з підвищеним артеріальним тиском та захворюваннями серцевої діяльності. Відмовитись від неї потрібно жінкам у період вагітності та тим, хто має алергію. За наявності хронічних захворювань необхідно проконсультуватися з лікарем.

Календулу можна вживати, зокрема, у вигляді чаю. Щоб його приготувати, потрібно закип'ятити воду, додати 1-2 чайні ложки сушених квітів у чайник або чашку з кип'яченою водою та заварити 10-15 хвилин. Напій потрібно процідити й пити 2-3 рази протягом дня. За бажання до чаю можна додати мед, різноманітні спеції, наприклад, корицю, ваніль та інші інгредієнти.

Чай з календули зменшує прояви кашлю, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знімає запалення при подагрі, а також зменшує болі при артриті.

Його рекомендують вживати як добавку до раціону при проблемах печінки, шкіри, порожнини рота та серцево-судинної системи.

Спеції та трави використовуються людьми у всьому світі з давніх часів. Та не лише в кулінарії, а й у лікувальних цілях.

Крім оригінального смаку та поживних речовин, трави та спеції містять різні сполуки, які допомагають зменшити запалення, полегшити симптоми деяких захворювань та захистити від розвитку хронічних хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Лікує безліч хвороб - яку користь приносить календула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі