вівторок, 26 вересня 2023 13:35

Як правильно обрізати яблуню на зиму – корисні поради

Для того, щоб садив родив рясно, а яблуні не хворіли, на зиму старі й непотрібні гілки видаляють.

Правильне формування дасть результати. Наступного року врожай буде більшим. Обрізання сушняку й зайвих пагонів також оздоровить яблуню. Gazeta.ua зібрала основні рекомендації – як правильно обрізати яблуню на зиму.

Пізня осінь ‒ один з найвдаліших періодів для обрізання саду. Дерева готуються до "сну" й легше переносять травми. Досвідчені садівники рекомендують спочатку визначитися з метою обрізання: урожайність і ліквідація сухих гілок чи формування правильної крони й розвиток здорових пагонів. Для першого варіанту варто вибирати весняний сезон. Для другого – пізню осінь.

А в південних регіонах, де немає лютих зимових морозів, можна починати цей процес і в середині сезону. Головне – перед обрізанням дерево має бути в стані спокою з уповільненим рухом соку по гілках.

Восени, коли дерева вже перебувають в "сонному" стані, навіть недосвідчений садівник не завдасть їм суттєвих травм під час обрізання. Однак зі способом бажано визначитися заздалегідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цибуля на зиму – коли і як правильно садити

Є два способи ліквідації сушняку й зайвих пагонів яблуні – укорочення і вирізання. Під час укорочення забирається довжина гілок, а в другому випадку непотрібні й сухі частини дерева просто відрізають. Однак у будь-якому випадку зріз необхідно робити під гострим кутом, а місце пошкодження змастити спеціальною субстанцією або ж звичайною олійною фарбою. Це роблять для запобігання зараження зрізу паразитами й попередження відтоку соків зі стовбура.

Автор: remontu.com.ua
  Формування крони яблунь
Формування крони яблунь

Щоб зайвий раз не травмувати яблуню, варто спочатку перевірити гілки. Фахівці наголошують, що краще зрізати одну велику гілку, ніж кілька дрібних. У цьому особливість обрізання яблуні взимку, адже багато дрібних травм стовбура можуть стати згубними для дерева. Досвідчені садівники рекомендують також не залишати під час зрізання гілок пеньки на дереві. Це може призвести до гниття і хвороби крони.

Уникнути цього можна, обрізуючи яблуню за кільцем напливу. Якщо такий варіант неможливий через щільність гілок, то спочатку краще ножівкою зробити невеликий пеньок, а після – зрізати його під нахилом з іншого боку.

Інструмент для обрізання яблуні також потрібно готувати. Від гостроти секатора або ножиць залежить ступінь травмування дерева. Що краще заточений інструмент, то менше шкоди він завдасть яблуні. Так само як і ножівка для вирізання великих гілок. Не слід користуватися іржавими й щербатими інструментами.

Починати обрізати яблуні фахівці радять з найзіпсованіших, старих і запущених гілок. Саме вони найбільше шкодять врожаю. Далі потрібно просуватися у висхідному напрямку: ліквідувати зайві пагони й надати гілкам кущову форму. Висота стовбура має бути не більш як півтора середнього людського зросту. В іншому випадку не тільки проблемним буде збирання врожаю, а й плоди – кволими й неякісними.

Щоб дерева не заразилися паразитами, відрізані гілки потрібно ретельно зібрати й спалити. А деревну золу можна використовувати для удобрення землі.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, під час обрізання дерев важливо враховувати чимало чинників.

Інтенсивне прибирання – це не лише весняна справа. Восени воно не менш важливе. Відрізняється хіба тим, що робити все слід оперативніше, щоб устигнути до морозів і снігу. Особливо з огляду на традиційну осінню дощову погоду. Gazeta.ua зібрала поради, як ефективніше прибрати навколо будинку, на подвір'ї та в саду до настання зими.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно обрізати яблуню на зиму – корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі