середа, 26 червня 2024 09:30

Яку зелень та овочі посадити у липні, щоб отримати гарний врожай до осені

Яку зелень та овочі посадити у липні, щоб отримати гарний врожай до осені
Не бояться шкідників: зелень та овочі, які найкраще садити у липні Фото: pinterest

Другий місяць літа вважають серцем для городників. У цей період город або маленька дачна ділянка може приносити хороший урожай.

Саме у липні починаємо збирати перший врожай овочів. Викопуємо часник та цибулю, ранню картоплю. На пустуючій землі варто провести повторну посадку зелені чи овочів.

Gazeta.ua розповість, що посадити у липні, щоб отримати гарний врожай до осені.

Зелень

Кріп висівають кожні 15-20 днів все літо. Оскільки насіння сходить повільно, їх потрібно попередньо замочити. Грядка повинна бути добре освітленою, а грунт - досить родючим. На 1 кв.м внесіть відро (10 л) перегною і 1 ст.л. нітрофоски або іншого комплексного мінерального добрива. Головне - не загущувати посіви.

Рекордсмен по дозріванню - крес-салат. Зелень з'явиться вже через 2 тижні. Салат листовий зростає трохи довше - близько місяця. Як тільки з'являться сходи, обов'язково прорідити їх, інакше рослини витягнуться, а листя зів'яне і загине. Щоб розетка була пишнішою, не забувайте, що салат - культура вологолюбна: полив в суху погоду обов'язковий.

Замочіть насіння шпинату у воді на пару годин, посійте і через тиждень чекайте сходів. А ще через два тижні урожай буде готовий до вживання.

Насіння руколи зійдуть вже на 5-6-й день. Грунт для цієї культури повинен бути досить поживним і зволоженим. Молоді листочки особливо смачні і ніжні. Найбільш популярні сорти Рококо і Пасьянс.

Посаджені в середині літа петрушка і цибуля-порей порадують вас зеленню в кінці сезону. А наступної весни продовжать своє зростання. Зійдуть раніше інших культур.

Які овочі посіяти в липні

Редис теж можна посіяти в липні (і навіть пізніше) з інтервалом 2 тижні. Світловий день стає коротшим, але коренеплоди все одно зростуть соковитими і ніжними, якщо в грунті буде досить азоту. Висаджувати редис можна на щойно звільнену грядку після ранньої картоплі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке добриво внести під корінь кропу, щоб виріс пухнастим та соковитим

Посіяний в липні і зібраний в жовтні дайкон чудово зберігається і до березня не втратить свіжості. Крім того, посів саме в цей час знижує ризик ураження хрестоцвітими блішками, ріповою і капустяною совкою, а також іншими шкідниками.

У липні не пізно посадити бобові

Горох, квасоля і боби також дозрівають досить швидко. До того ж всі ці культури холодостійкі. Перед посівом насіння замочіть на 10-12 годин, а саму грядку добре пролийте. Ідеально садити після дощу.

Корисні поради щодо повторного посіву

Віддавайте перевагу скоростиглим гібридам і сортам. Пам'ятайте про сумісність культур і сівозміну: вибираючи рослину для повторного посіву.

Ретельно підготуйте грядку: видаліть рослинні залишки і бур'яни, перекопайте її, полийте в кілька підходів так, щоб грунт просочився на глибину 10-15 см. При необхідності внесіть добрива: 30 г сечовини, 45 г суперфосфату і 15-20 г сульфату калію на 1 кв.м.

Літні повторні посіви часто страждають від нестачі в грунті вологи, тому краще висівати пророщені насіння в попередньо добре пролиті водою борозенки або після гарного дощу.

Сажа, яку отримуємо від спалювання деревини, є одним із можливих варіантів добрива для саду та городу. Вона містить безліч корисних речовин, які сприяють зростанню та розвитку рослин.

Сажу можна використовувати для добрива ґрунту, додавати його в ямки при посадці рослин або використовувати як компост. Підживлення рослин сажею добре використовувати після сильного дощу.

Зараз ви читаєте новину «Яку зелень та овочі посадити у липні, щоб отримати гарний врожай до осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі