пʼятниця, 21 червня 2024 06:30

Що привіз Путін з Пхеньяну та Ханоя та чим це обернеться для України

Що привіз Путін з Пхеньяну та Ханоя та чим це обернеться для України
Фото: eastnews.ua

Турне кремлівського диктатора з Північної Кореї до В'єтнаму завершилося на мажорній ноті: обидві країни наче влаштували змагання, хто краще прийме дорогого гостя. За лаштунками тріумфальних декларацій вимальовується грізна суть, у якій розбиралася Gazeta.ua.

"Усе серйозно"

Візит Путіна до КНДР був підкреслено мілітарним. З Кім Чен Ином укладено з десяток угод про стратегічне партнерство та, на думку західних аналітиків, говорили найбільше про зброю. Напруга Заходу сягнула такої межі, що своїм занепокоєнням поділився генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. На його думку, авторитарні держави об'єднують зусилля.

"Вони підтримують один одного так, як ми ніколи не бачили", - зазначив він.

Генеральний секретар Альянсу непокоїться через загрозу, котру такий союз представляє для країн-членів військово-політичного блоку. Адже одним із пунктів угоди про всеохоплююче стратегічне партнерство між КНДР та РФ є позиція про взаємну допомогу у разі агресії проти однієї з держав.

Підготовка до "довгої" війни

Договір про всебічне стратегічне партнерство між РФ і КНДР передбачає ще й поглиблення військово-технічного співробітництва, наголосив у коментарі Gazeta.ua провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов.

"Це означає, що РФ не тільки отримає додаткові снаряди та інші військові товари, а й може передати критично важливі ракетні технології КНДР. Китай використовує КНДР як країну, яку "не жаль", адже вона й так перебуває під режимом санкцій", - зазначив експерт. Так вибудовується вісь "РФ-Іран-КНДР", каже Мартинов. І така перспектива жахає не лише НАТО.

Можна очікувати появи північнокорейських робітників у Росії, що зніме там дефіцит робочих рук. А от Україна відчуває цю проблему дедалі більше.Таким чином, спілка з КНДР допоможе країні-агресорці витримати довгу війну, підкреслив Андрій Мартинов. Про серйозність намірів Путіна свідчить нічний переліт із Північної Кореї до В'єтнаму, який він здійснив уночі на 20 червня.

Сподобалися один одному

У Ханої Путіна зустрів президент То Лам і потішив російського гостя твердженнями про своє захоплення внутрішньополітичною стабільністю в РФ. Той у боргу не залишився. Казав, що розвиток відносин із В'єтнамом є одним із основних пріоритетів Росії.

Утім, у В'єтнамі є не лише президент, а й прем'єр-міністр Фан Мінь та лідер Комуністичної партії Нгуен Фан Чонг і спікер парламенту Чан Тхань Ман. Останній, на думку західних аналітиків, є найбільш впливовою політичною фігурою В'єтнаму. З усіма ними Путін теж мав зустрічі. Таким чином, візит виявився ґрунтовнішим, ніж міг здатися на перший погляд. Частково про це обмовився і сам Путін, згадавши активну роль В'єтнаму в ASEAN (Асоціація держав Південно-східної Азії).

У Ханої таку увагу гідно оцінили. "Ми не будемо вступати в угоди або союзи з третіми країнами, якщо такі угоди здатні завдати збитків незалежності, суверенітету, територіальним сполученням партнерів. Ми також не виступатимемо проти третіх сторін", - заявив То Лам за підсумками спілкування з Путіним.

Тоді говорили про ВПК. Ми нарощуватимемо співробітництво у сфері оборони й безпеки, разом будемо боротися з новими викликами, додав президент В'єтнаму.

Загрозлива сполука

Якщо додати галузеві угоди та експорт російських вуглеводнів, вимальовується перспектива російсько-азіатської дуги ВПК. Причому, припустив Андрій Мартинов, у Росії можуть з'явитися ще й в'єтнамські працівники.

Натомість Азія, за словами самого Путіна, дістає "надійну архітектуру безпеки" в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Аж таку надійну, що у США навздогін йому надсилають до В'єтнаму представника Держдепартаменту - помічника держсекретаря Деніела Крітенбрінка. Причому до Ханоя він прибуде услід за Путіним в п'ятницю, 21 червня,.

За офіційною інформацією, Крітенбрінк підкреслить рішучі наміри США реалізувати Всеосяжну угоду про партнерство зі В'єтнамом, а також наголосити на бажанні працювати спільно заради вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону. Також кремлівський диктатор обговорить з лідерами країни порядок денний міністерських зустрічей ASEAN.

Зійде з рук?

Подорож буде непростою, бо навряд чи В'єтнам забув війну зі США та допомогу СРСР у ті часи. До того ж, посольство США засудило країни, котрі надають майданчики Путіну для пропаганди так званої "СВО".

Тому Ханой тепло привітав Путіна, хоча загальна вага підписаних угод є меншою за документи, укладені з Північною Кореєю. Утім, в цьому азіатському турне для Путіна головним був піар, вважає почесний професор Австралійської академії сил оборони Карлайл Тайєр. "Тріумфальний прийом Путіна в Ханої став контрапунктом недавнім невдачам Росії", - зазначив він, маючи на увазі також останній пакет санкцій та Глобальний саміт миру у Швейцарії. Причому В'єтнам, на відміну від КНДР, не перебуває у міжнародній ізоляції, країна підтримує стосунки з країнами "колективного Заходу" із США включно, тому це була частково і спроба показати непокірність, вважає професор Національного військового коледжу США Закарі Абуза. Стримано розкритикували надмірну поштивість В'єтнаму до російського гостя і в ЄС: представник делегації Євросоюзу у цій країна наголосив, що, звісно, Ханой має право розробляти свою зовнішню політику, але Москва своїм вторгненням до України довела свою неповагу до міжнародного права.

Але В'єтнаму це може зійти з рук, припускає старший науковий співробітник Програми Південно-Східної Азії у Вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень Мюррей Хіберт. На його думку, В'єтнам потрібен США для противаги Китаю в Азійському регіоні.

Тому Білий дім поспіхом надсилає людину з Держдепу - щоб заокруглити гострі кути.

Гострі кути

Та в Україні кут гостріше нікуди. Якщо Китай справді, а не на словах, має намір скликати альтернативний "саміт миру", потрібні учасники. Бажано ті, хто не був у Бюргенштоці. Не виключено, Путін, так би мовити, "збирає друзів" не лише для обговорення так званої "СВО", але й для формування чогось на кшталт "дзеркала" НАТО.

І тут США потраплять у непросту розтяжку. З одного боку, на ювілейному саміті НАТО потрібно дати сигнал про повну підтримку України. Також 20 червня стало відомо про погодження кандидатури Марка Рютте на посаду генсека Альянсу, а він є жорстким антипутіністом. Логічним прологом до його обрання та вступу на посаду є потужне зближення з Україною. З іншого - така активізація НАТО для країн тієї ж Південно-Східної Азії виступає найвагомішим аргументом на користь страшилок, котрі, у тому числі, привезла до КНДР та В'єтнаму путінська делегація: він (альянс) готується до війни. Водночас Китай висловлює "стурбованість" поставками американської зброї Тайваню та вимагає припинити це.

Активна взаємодія В'єтнаму зі США непокоїть Китай, - розповів виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Якщо Китай не може безпосередньо вплинути на В'єтнам, то він робить це через Росію… У цьом випадку, сам візит Путіна та його прийом означає, власне, що Росія і Китай пробують консолідувати навколо себе країни, які у майбутньому можуть бути корисними у випадку прямого зіткнення з інтересами США та союзників", - наголосив експерт.

Тож чи вдасться США зламати китайську гру, буде зрозуміло у п'ятницю, коли представника Держдепу прийматимуть у Ханої.

Зараз ви читаєте новину «Що привіз Путін з Пхеньяну та Ханоя та чим це обернеться для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі