четвер, 15 лютого 2024 06:25

Як і для чого роблять термообробку насіння - корисні поради

Як і для чого роблять термообробку насіння - корисні поради
Для знезараження насіння часто проводять його термообробку. Фото: apostrophe.ua

Якщо насіння правильно обробити, воно буде більш життєздатним. Зокрема, часто радять знезаражувати посівний матеріал.

Один з найефективніших методів знезараження - термічна обробка, пише Gazeta.ua.

Більшість хвороб рослин, в тому числі овочевих культур, передається саме через насіння.

Однак, перед тим, як перейти безпосередньо до знезараження, насіння бажано очистити від "пустушок". Для цього у 100 мл води потрібно розвести 2-3 грами звичайної кухонної солі й опустити туди насіння. Через 10-15 хвилин частина з нього спливе на поверхню. Це й буде порожнє, яке слід викинути. Решту промивають і сушать для самої термообробки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно підживлювати розсаду золою: важливі поради

Найпростіший спосіб термообробки - просте прогрівання насіння в гарячій воді. Для цього знадобиться термос. У нього наливають гарячу воду, а в шматок марлі або простої бавовняної тканини загортають насіння. Потім цей мішечок опускають в термос і закупорюють його.

Насіння там має пробути щонайменше 20 хвилин, але не більше пів години. Потім насіння слід витягнути з термоса й на дві-три хвилини помістити під струмінь холодної води. Оброблене таким чином насіння висушується і чекає посіву.

При цьому варто пам'ятати, що вода має бути не надто гарячою. Для томатів і баклажанів максимальна температура води повинна становити +52ºС, для буряка +50ºС, для капусти, редиски та ріпи +54ºС.

Є розбіжності й за часом перебування на термообробці. Так, для баклажана і буряка достатньо 25 хвилин, для томатів - 30 хвилин, для капусти, редиски і ріпи - 20 хвилин.

Фахівці також кажуть, що під час термічної обробки може загинути до 30% відсотків насіння. Але хвилюватися через це не варто, адже гинуть тільки неякісні і фактично нежиттєздатні насінини.

Висівати розсаду доволі непросто, якщо насіння занадто дрібне. Наприклад, насінини багатьох квітів менше макової зернини.

Є спосіб, який значно спрощує сівбу такого насіння. Допоможе звичайна паперова біла серветка.

Зараз ви читаєте новину «Як і для чого роблять термообробку насіння - корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі