неділя, 15 листопада 2020 19:48

"Уряд жорсткими обмеженнями прикриває свою бездіяльність" - економіст

"Уряд  жорсткими обмеженнями прикриває свою бездіяльність" - економіст
Уряд намагається копіювати інші розвинуті країни. Фото: Радіо Свобода

Уряд замість фінансування медицини, достроково погашає борги і закопує в асфальт гроші з сovid-фонду. При цьому влада намагається вдавати ніби щось робить для подолання пандемії, розповідає для Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Зеленського вимагають скасувати карантин вихідного дня

Чи є в уряду стратегія зупинити кризу, яка насувається?

— У Кабміну є тільки безсилля. За ці місяці він так і не зміг підготуватися до осінньо-зимової пандемії. З боку Міністерства охорони здоров'я звучать позитивні рапорти про збільшення ліжкомісць в лікарнях. Але це просто статистика. Насправді ми маємо необладнані лікарні, де немає кисню, апаратів ШВЛ і достатньої кількості медиків.

Як мав би діяти Кабмін у нинішній ситуації?

— Влада мали би допомогти малому і середньому бізнесу. Так вони могли б накопичити резерви навіть у цей карантин на вихідні. Потрібно було формувати спеціальні фонди для доплат лікарям, запаси ліків і засобів медичного захисту. Маски та антисептики мали би за державні кошти роздавати на вході в держустанови та громадські місця. І найголовніше - мали би фінансувати медицину, здійснювати закупівлю кисню і апаратів ШВЛ. У великих містах можна було б розмістити мобільні лікарні швидкого розгортання. Всього цього не зробили. Бо недужі з лікарень показують, в яких умовах вони насправді находяться. І це викликає жах.

— Нашій владі завжди не вистачає грошей та часу. На цей раз ми опинилися в унікальній ситуації. Бо якимось дивом ця коронакриза докотилась до нас найпізніше у Європі. Вона була досить ослаблена і українці весною не так сильно хворіли. Влада мала 5 місяців і майже 10 мільярдів доларів. Тому все можна було зробити, щоб зустріти цю хвилю коронавірусу в повному озброєнні. А зараз ми бачимо безпорадність і розпач влади, яка ухвалює безглузді рішення, як карантин вихідного дня.

Яку допомогу треба дати бізнесу під час карантину?

— Бізнесу потрібно допомогти зберегти робочі місця, дати пільгові кредити на виплату зарплати та кредити на післякарантинне оновлення. Є багато інструментів підтримки, але у парламенті ухвалили безглузде рішення - підняття "мінімалки". Це нібито в інтересах простих людей. Але від цього в кишенях більше грошей не стало.

— Рішення уряду призводять до знищення малого і середнього бізнесу. В нас є певні політгрупи які захищають великий бізнес, а про малий і не думають. Тому він звик існувати в паралельній реальності від влади.

Де взяти гроші на відновлення медицини й економіки?

— Один з найбільших видатків в бюджеті - це обслуговування зовнішніх і внутрішніх боргів, на яке витрачають понад 170 мільярдів гривень на рік. Була реструктуризація боргу, яка залишила у бюджеті десь до 300 мільярдів. І якби вона була профінансова навесні - ми змогли б уникнути цих ускладнень. Але відбулася зміна одного Мінфіну на інший, який відповідає забаганкам зовнішніх кредиторів. Тому зараз в країні відбувається антидержавницька бюджетна політика. У нас пусті казначейські рахунки, грошей в державі немає, величезний дефіцит бюджету і напівзупинена економіка. А перед початком цієї пандемії Мінфін радісно сповіщав про здійснення рекордів погашення боргів. Тобто за ці місяці до кишень декількох кредиторів та фондів закачали приблизно 3 мільярди доларів. А це гроші які зараз вкрай потрібні для економіки і медицини.

Чи варто вводити повний локдаун?

— У бідних країнах, таких як Україна, негативні стимули у вигляді заборон і штрафів не працюють. От якби людям платити гроші за тимчасову ізоляцію на вихідні чи робили б в будні додаткові знижки в торгівельних мережах - всі б сиділи вдома і дотримувалися правил. Також могли б доплачувати кошти пенсіонерам і молоді, щоб вони дотримувалися карантинного режиму. Це було б дієво.

— Уряд намагається копіювати дії інших країн, думаючи що ми Польща чи Італія. Але в нас навіть сприйняття суспільством правоохоронних органів, які мали би слідкувати за порядком, інакше, ніж там. Я думаю, що карантин вихідного дня може спокійно перерости в локдаун наприкінці року. І це зроблять від безсилля влади, яка продовжуватиме прикривати свою бездіяльність жорсткими обмеженнями.

11 листопада Кабмін ухвалив рішення ввести "карантин вихідного дня". У цей час заборонена робота розважальних закладів, ресторанів, кафе, спортзалів, непродуктових магазинів і ТРЦ. Карантин діятиме з 14 до 30 листопада.

Президент Володимир Зеленський вважає, що карантин вихідного дня допоможе уникнути жорсткого локдауну.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд жорсткими обмеженнями прикриває свою бездіяльність" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі