середа, 17 червня 2020 20:23

Україну визнали важливою у боротьбі за міжнародну безпеку

Україну визнали важливою у боротьбі за міжнародну безпеку
Що означає для України статус особливого партнера НАТО. Зображення: nato.int

Україна отримала такий самий статус у відносинах з НАТО, як у Швеції і Фінляндії, говорить експерт із досліджень армії, озброєння та міжнародних питань Михайло Самусь. Пояснює статус ЕОР – Enhanced opportunity partner, тобто Партнера з розширеними можливостями, який надала Україні Північноатлантична рада 12 червня. Надається тим країнам, збройні сили яких вже працюють із використанням стандартів НАТО, вже є взаємосумісними з арміями Альянсу – але які з тих чи інших причин або віддають перевагу тісному партнерству, а не членству (як Швеція чи Фінляндія) або розраховують отримати членство в осяжний термін (як Грузія).

"Важливо розуміти, що це статус особливого союзника з яким НАТО співпрацює у вирішенні завдань Альянсу, а не чергова допомога Україні. Україна максимально наблизилась до готовності стати членом НАТО. Альянс визнає, що Україна є важливою з точки зору забезпечення завдань організації, яка опікується міжнародною безпекою. Цей статус є паралельним, але в той час дуже важливим. Сигналізує про те, що Україна зробила достатньо для вступу до НАТО, але через російську агресію, окупацію Донбасу і анексію Криму НАТО не може ухвалити політичне рішення стосовно вступу. Це похитне мету організації. Статус особливого партнера не несе такої загрози", - пояснює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Кабміні пояснили, що дає Україні новий статус в НАТО

Україна отримала статус Партнера розширених можливостей НАТО 12 червня. Проте Угорщина не зняла своєї блокади зустрічей комісії Україна-НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Україну визнали важливою у боротьбі за міжнародну безпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі