понеділок, 20 березня 2023 20:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Угорщина заблокувала заяву ЄС про ордер на арешт Путіна – Bloomberg

Угорщина заблокувала заяву ЄС про ордер на арешт Путіна – Bloomberg
Міністр закордонних справ країни-агресорки РФ Сергій Лавров вішає міністру закордонних справ Угорщини Петеру Сіярто орден, грудень 2021 року. Фото: Facebook.com/szijjarto.peter.official

Угорщина заблокувала спільну заяву країн-членів Європейського Союзу щодо ордеру на арешт президента країни-агресорки Російської Федерації Володимира Путіна, який видав Міжнародний кримінальний суд.

Про це з посиланням на поінформованих співрозмовників повідомила агенція Bloomberg.

Через вето Будапешта заяву від свого імені опублікував високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

"ЄС розглядає рішення МКС як початок процесу підзвітності та притягнення російських лідерів до відповідальності за злочини і звірства, які вони замовляють, дозволяють або вчиняють в Україні", – заявив Боррель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен: світ не має обдурити будь-який тактичний крок Росії

Також у понеділок міністри юстиції ЄС оприлюднили власну заяву на підтримку рішення МКС, яку Угорщина, знову-таки, не підписала.

Очікується, що ордер на арешт Путіна фігуруватиме і у висновках засідання Європейської Ради, яке відбудеться 23-24 березня.

У проєкті висновків, які цитує Bloomberg, використовується подібне до заяви Борреля формулювання.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина заблокувала заяву ЄС про ордер на арешт Путіна – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі