пʼятниця, 03 червня 2011 19:00

Росія захищається від кораблів НАТО у Керченській протоці?

Росія захищається від кораблів НАТО у Керченській протоці?

Домовленістю з Україною щодо спільного використання Керченської протоки Росія убезпечила себе від кораблів НАТО. У РФ побоюються, що натівські судна можуть у майбутньому здійснювати звідти радіолокаційну розвідку або привести ракети і, таким чином, поставити під загрозу Північно-Кавказський округ країни.

Таку думку у коментарі кореспонденту Gazeta.ua висловив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Експерт нагадав, що у суперечці Україна наполягала на адміністративних кордонах, які існували на радянських військових картах. Росія ж наполягала на тому, що кордони у протоці взагалі не визначалися.

"Скоріше за все, країни домовилися про проведення кордон по морському дну, тобто по поверхні землі, з особливим режимом використання протоки. Я так розумію, на Тузлу Росіяни вже не претендують. Таким чином, Керченська протока не делімітується. Це відповідає нормам міжнародного права", - зазначив Толстов. Він вважає таке рішення компромісним.

На думку Толстова, це був єдиний спосіб неконфліктно вирішити проблему. У 2003 році Азовському морю було надано статус внутрішнього моря двох держав. Фактично, цей принцип був перенесений на Керченську протоку. Приналежність території по землі визначено, включаючи корисні копалини. Хоча, не думаю, що хтось видобуватиме там газ чи нафту, бо це закриє можливість для судноплавства.

"Плати за прохід через канал російських кораблів тепер, очевидно, не буде. Але це не було одним із ключових питань, бо суму за це Україна отримувала не дуже значну. Минулого року, в межах Комітету по транспорту українсько-російської міждержавної комісії було підготовлено угоди, які стосувалися судноплавства в Азово-керченській акваторії, питань, пов'язаних з рибальством, лоцманською службою. Думаю, що буде створено спільну навігаційну компанію, яка для попередження надзвичайних ситуацій, вирішення технічних питань", - сказав експерт. Він зазначив, що рішення не зашкодить спільним з НАТО військовим навчанням України.

"По-перше, це прикордонна зона. Військові навчання там зазвичай не проводяться. Тому що це передбачає узгодженої позиції сусідніх країн. По-друге, навчання мають проводитися в районі, де є полігони. Тому в Україні навчання найчастіше проводяться поблизу Феодосії, а також у західній частині Чорного моря, в акваторії на захід від Севастополя", - наголосив Толстов.

Нагадаємо, Україна і Росія домовилися про спільне використання Керченської протоки. Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. 

Зараз ви читаєте новину «Росія захищається від кораблів НАТО у Керченській протоці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі