четвер, 14 квітня 2011 14:55

У Ахметова немає грошей на Чорноморський шельф - експерт

У Ахметова немає грошей на Чорноморський шельф - експерт

Венко Прикерченська немає коштів на видобуток нафти на Чорноморському шельфі.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Не можна сказати, що ця компанія(Венко - ред.) недосвідчена. Так вона справді невелика, але вона займається достатньо давно видобутком нафти та газу особливо це стосується регіону північно-західної Африки. На шельфі вони там видобувають вуглеводні на пару з компанією "Лукойл". Самостійно Венко не здатна здійснювати нафтовидобуток, але в неї є досвід залучати гроші. І Венко цілком може залучити необхідні технології. Тому я вважаю, що у "Венко" певні шанси на видобуток нафти з Чорноморського шельфу", - зазначив експерт.

Водночас Омельченко зазначив, що непрозорий конкурс на розробку Чорноморського шельфу та участь бізнесменів наближених до влади може перешкодити залученню інвестицій.

"Процедура того конкурсу, який відбувся ще раніше і потім входження до Венко непрозорих інвесторів, які є наближеними до влади створює величезні ризики залучення інвестицій в український нафто і газовидобуток."

Експерт прогнозує, що комерційний видобуток нафти на Чорноморському шельфі Венко Прикерченська може розпочати не раніше ніж за 7 років

"Першу нафту з Чорноморського шельфу можна буде отримати у 2018-20 р.р, але не раніше ніж за 7 років", - прогнозує Омельченко.

На запитання, чи зможе нафта з Чорноморського шельфу скоротити залежність від імпорту сировини, Омельченко зазначив, що поки це неможливо визначити.

"Поки важко сказати чи може сировина з української частини Чорноморського шельфу вирішити питання енергетичної безпеки адже він вивчений лише на 2-3% і для того, щоб чітко підрахувати запаси треба займатися бурінням скважин, геологорозвідкою. А для виконання таких робіт потрібні величезні кошти. Щоб тільки оцінити запаси шельфу Чорного моря потрібно витратити щонайменше 700-800 мільйонів доларів", - додав експерт.

"Якщо говорити про вже вивчені джерела, то на них можна збільшити видобуток на 2-3 мільярди кубометрів газу, а також збільшити видобуток нафти на кількасот тисяч тон. Однак розвідано тільки мілководний шельф і якихось величезних запасів не виявлено, тому треба продовжувати геологорозвідку", - резюмував Омельченко.

Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович оголосив про підписання мирової угоди про розробку Чорноморського шельфу з компанією Венко Прикерченська. Блокуючим пакетом акцій компанії Венко Прикерченська володіє ДПЕК, яка, як відомо належить Рінату Ахметову.

Венко Прикерченська є "дочкою" американської Vanco Energy. Проте материнській компанії в ній належить усього 25% акцій.

Зараз ви читаєте новину «У Ахметова немає грошей на Чорноморський шельф - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі