субота, 02 липня 2011 12:21

Продаж землі - останній шанс покрити зовнішні борги України - економіст

Продаж землі - останній шанс покрити зовнішні борги України - економіст

Рішення про відкриття земельного ринку Україна прийняла тому, що в неї закінчилися серйозні об'єкти для продажу, з яких можна було б отримати дохід. Таку думку у коментарі висловив заслужений економіст україни, екс-міністр економіки Віктор Суслов.

"Ми продали уже всі великі підприємства, зокрема й "Укртелеком". Земля - це останній козир. Вона достатньо дорого коштує, і може бути використана як шанс розрахуватися по зовнішніх боргах", - каже експерт.

На його думку, законотворці мають дуже ретельно вивчити світовий досвід, щоб на законодавчому рівні домогтися приватизації землі саме тими людьми, хто її обробляє. Можливий варіант не приватизації, а дострокової аренди.

"Найнебезпечнішій в відкритті ринку момент - це закупівля землі олігархами і формування великого класу латифундистів. Вони можуть скупити чи взяти землю в оренду, але її обробкою займатися не будуть. Щоб мати додаткові доходи від землі, підніматимуть ціни на сільськогосподарську продукцію. Це понизить її конкурентоспроможність і викличе зростання цін на продовольство", - наголосив Суслов.

Він зазначив, що також важливо не продавати землю іноземцям. І хоча ця вимога є у проекті урядового закону, навряд чи вона спрацює.

"Землю завжди можна буде купити через підставних осіб. Тому до земельних аукціонів потрібно допускати тільки тих, хто реально обробляє землю, має досвід у використанні її у сільськогосподарському виробництві", - резюмував економіст.

20 червня Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про ринок землі".

Зараз ви читаєте новину «Продаж землі - останній шанс покрити зовнішні борги України - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі