субота, 24 лютого 2024 05:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Потоплений крейсер "Москва" і знищені російські літаки: минуло два роки повномасштабної війни
25

Українські воїни, які боронять Україну
Фото: Facebook.com/GeneralStaff.ua
Українські воїни, які боронять Україну
Українські воїни, які боронять Україну
Українські воїни, які боронять Україну
Українські воїни, які боронять Україну

Минуло два роки з початку широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України.

24 лютого 2022 року близько четвертої години за київським часом президент країни-агресорки РФ Володимир Путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію". Заявив про "демілітаризацію і денацифікацію" України.

Ворог атакував з території РФ, Білорусі і тимчасово окупованого Криму.

Близько 6.46 президент України Володимир Зеленський оголосив про введення воєнного стану.

"Світ притягне Росію до відповідальності", - заявив президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден.

Верховна Рада запровадила воєнний стан. Україна розірвала дипломатичні відносини з РФ.

Gazeta.ua нагадує про події протягом цих двох років.

На початку квітня 2022 року українські воїни звільнили від російських окупантів Київську область, вибили ворога з Житомирської, Сумської і Чернігівської областей.

13 квітня ракетами "Нептун" потопили у Чорному морі російський ракетний крейсер "Москва".

Автор: Mike Right/Twitter
  Російський ракетний крейсер "Москва", квітень 2022 року
Російський ракетний крейсер "Москва", квітень 2022 року

26 квітня відбулася перша зустріч контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн". На авіабазі Військово-повітряних сил США "Рамштайн" у Німеччині зібралися представники понад 40 країн. З того часу коаліція надала Україні військової допомоги на понад $80 млрд.

23 червня в Україну прибули американські реактивні артилерійські системи HIMARS.

30 червня Сили оборони України звільнили від окупантів острів Зміїний у Чорному морі.

8 жовтня стався перший вибух на Кримському мосту, який окупанти збудували через Керченську протоку. У результаті обвалилося автомобільне полотно. Підрив був спецоперацією Служби безпеки України, розповів голова СБУ Василь Малюк.

11 листопада Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про звільнення Херсона.

Автор: president.gov.ua
  Президент Володимир Зеленський вручає нагороди військовим у Херсоні після звільнення міста від російських окупантів, 14 листопада 2022 року
Президент Володимир Зеленський вручає нагороди військовим у Херсоні після звільнення міста від російських окупантів, 14 листопада 2022 року

19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка закликає до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України. Спецтрибунал повинен притягнути до відповідальності не лише Путіна, а й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, згідно резолюції.

24 лютого до України прибули перші танки Leopard 2, які передала Польща.

Автор: kmu.gov.ua
  Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час передачі перших танків Leopard 2, лютий 2023 року
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час передачі перших танків Leopard 2, лютий 2023 року

19 квітня стало відомо, що в Україну прибули зенітні ракетні комплекси Patriot.

22 червня було завдано удару по Чонгарському мосту, що розташований між Херсонською областю і тимчасово окупованим Кримом. 29 липня Сили оборони України повідомили про успішний удар по мосту.

7 липня США оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів.

17 липня дрони "Морський малюк" вдарили по Кримському мосту.

9 серпня Головне управління розвідки Міністерства оборони України провело спецоперацію "Синиця", під час якої російський пілот перегнав з аеродрому "Курськ" РФ до України гелікоптер Мі-8АМТШ, завантажений компонентами до бойових літаків.

11 вересня Україна повернула під контроль "Вишки Бойка" - бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі. Під Під час операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах і російським винищувачем Су-30. Російський літак отримав ураження і відступив.

13 вересня Збройні сили України завдали ударів по військові техніці окупантів і портовій інфраструктурі у Корабельній бухті тимчасово окупованого Севастополя. Було знищено російські підводний човен "Ростов-на-Дону" і великий десантний корабель "Мінськ".

22 вересня було завдану удару по штабу Чорноморського флоту окупантів у Севастополі. Британський телеканал Sky News повідомив про удар ракетами великої дальності Storm Shadow.

10 жовтня Німеччина оголосила про передачу Україні першої системи ППО IRIS-T SLM.

5 грудня Повітряні сили ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М у районі острова Зміїний, який намагався завдати ракетно-бомбового удару по Одеській області. За три дні ЗСУ знищили п'ять російських літаків - 22 грудня на південному напрямку три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 і 24 грудня на маріупольському напрямку Су-34 і на одеському Су-30.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирський звернувся до українців на 10-й рік війни

12 січня президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали у Києві угоду у сфері безпеки. Тоді ж Сунак оголосив про найбільший пакет військової допомоги на 2,5 мільярда фунтів.

14 лютого ЗСУ спільно з ГУР потопили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" поблизу Алупки, що на півдні тимчасово окупованого Криму. "Цезар Куніков" був останнім із трьох ВДК російських окупантів, які вдерлися у порт Бердянська на початку повномасштабної російської агресії. "Саратов" і "Новочеркаськ" теж затонули.

Із 24 лютого 2022 року Сили оборони України знищили 1709 російських ракет різних типів – 1045 Х-101/555/55, 397 "Калібр", 62 "Іскандер-К". Також знищили 3095 безпілотників Shahed-136/131 із 3940, якими атакували росіяни. Про статистику повідомив у грудні командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

З початку російської повномасштабної агресії Сили оборони деокупували 39 тис. кв. км території України. Зокрема - звільнили від ворога 12 тис. кв. км на півночі і сході Харківської області, 6 тис. кв. км на Миколаївщині і правобережній частині Херсонщини, повідомив з посиланням на Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ сайт "Главком".

Зараз російські окупанти перебувають у Криму, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Луганській і Донецькій областях.

Українські воїни відбили атаки російських окупантів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському І Запорізькому напрямках, повідомив 23 лютого Генштаб ЗСУ.

За 729 днів втрати російських окупаційних військ в Україні становили 408 240 осіб. Українські воїни знищили 12410 броньованих машин росіян, 6526 танків, 339 літаків, 325 гелікоптерів, 25 кораблів і катерів і підводний човен окупантів.

Цього місяця відбулося 19-е засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Учасники обговорили посилення протиповітряної оборони.

Німеччина повідомила про нову військову допомогу Україні бронетранспортерами, артилерійськими боєприпасами і безпілотниками.

Велика Британія оголосила про передачу протитанкових ракет Brimstone.

Зараз ви читаєте новину «Потоплений крейсер "Москва" і знищені російські літаки: минуло два роки повномасштабної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі