вівторок, 19 січня 2010 17:40

Перевага Януковича ілюзорна, хоча він і не маріонетка Кремля - західні ЗМІ

Перевага Януковича ілюзорна, хоча він і не маріонетка Кремля - західні ЗМІ

За ходом президентської боротьби на Україні продовжують пильно стежити західні ЗМІ. Стаття в британській The Financial Times намагається пов"язати прогнози по другому туру виборів на Україні з іміджем Віктора Януковича. Очікується, що на наступному етапі харизматична Юлія Тимошенко приверне в свій табір прихильників кандидатів, які вибули з перегонів.

Видання пише, що Януковичу залучити підтримку буде важче, не дивлячись на те, що він з 2004 року користується порадами американських політтехнологів: модні костюми і стрижка, в інтерв"ю - короткі влучні відповіді замість довгих монологів.

10-процентна перевага Януковича в першому турі - лише ілюзія

На харизму Тимошенко в другому турі ставлять і аналітики AP. У статті агентства, опублікованій в The New York Times, також говориться, що за нинішнього прем"єра напевно проголосує більшість тих, хто раніше віддав перевагу іншим кандидатам. Тому цілком можливо, що 10-процентна перевага Януковича в першому турі - лише ілюзія, роблять висновок політологи.

Західні ЗМІ єдині в думці, що хто б не виграв перегони, він (чи вона) зіткнеться з величезними фінансовими проблемами. Вони також підкреслюють, що більшість українських олігархів роблять ставку на Януковича, чекаючи від нього менше проблем, ніж від Тимошенко. Економічне лобі, до того ж, ніколи не дозволить йому зіпсувати відносини із Заходом - тому вважати лідера "регіоналів" російською маріонеткою невірно, пишуть газети.

Не виключено, що з відходом Ющенка Україна почне краще співпрацювати із Заходом, вважає автор великої аналітичної статті в The Foreign Policy. Поразка Ющенка на виборах здається ударом по західних інтересах, але уважний аналіз періоду його президентства і вірогідного курсу потенційних наступників показує, що все не так жахливо, пише Семюел Чейреп.

На ділі перемога Тимошенко або Януковича навряд чи серйозно позначиться на відносинах України з НАТО, ЄС або США, а для Росії наслідки будуть подвійними. Але прихід до влади Тимошенко може дати шанс на стабілізацію політичної ситуації і здійснення реформ, вважає автор.

NEWSru, InoPressa

Зараз ви читаєте новину «Перевага Януковича ілюзорна, хоча він і не маріонетка Кремля - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі