пʼятниця, 22 липня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Найєм заявив про важливу річ щодо угоди в Стамбулі

Найєм заявив про важливу річ щодо угоди в Стамбулі
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков підписує договір з Туреччиною і ООН. Фото:t.me/mustafanayyem

У Стамбулі підписані домовленості щодо розблокування трьох українських портів "Одеса", "Чорноморськ" і "Южний" для вивезення зерна і продуктів харчування.

Це можливість для аграріїв вивезти цьогорічний врожай і мати кошти для підготовки до наступної посівної, заявив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

"Розблокування портів не передбачає жодного послаблення санкцій по відношенню до Росії. Це важливо, оскільки такі намагання та пропозиції неодноразово лунали", – написав заступник міністра.

Так само, досягнуті домовленості ніяким чином не впливають на дії Збройних сил України на фронті.

"Ніяких поступок, перемирʼя тощо. Ворог має покинути наші землі та заплатити за усі свої злочини", – заявив.

"І це не акт доброї волі росіян. Це вимушена поступка окупантів, які не змогли утримати Зміїний і змушені відступити перед загрозою світового голоду", – написав Найєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган змусив Путіна чекати його на зустрічі в Тегерані

При цьому жодного підпису української сторони поруч з підписом окупантів не стоїть.

Документ підписаний представниками Туреччини, ООН та України. З нашого боку підпис поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, розповів його заступник.

"Підписаний текст домовленостей буде оприлюднений у повному обсязі. Ніяких інших закритих додатків, протоколів, документів та папірців на коліні не існує", – додав.

22 липня в Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна з заблокованих російськими окупантами українських портів.

Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш оголосив про створення спільного координаційного центру з вивезення зерна з України.

Росія військовою блокадою перекрила доступ до українських портів на Чорному морі і окупувала частину берега Азовського моря. Заблокувала 22 млн т зернових для світового ринку.

Зараз ви читаєте новину «Найєм заявив про важливу річ щодо угоди в Стамбулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі