четвер, 30 червня 2022 14:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Мажоритарник семи скликань, "слуга народу" і прибиральниця: колаборанти місяця
9

127 день триває спротив України повномасштабній агресії Російської Федерації.

За цей час українські воїни знищили 35,6 тис. російських окупантів, 1573 танки, 3726 бронемашин, 217 літаків і 185 гелікоптерів.

Водночас в час російської агресії є ті, хто переметнувся на бік окупантів. Gazeta.ua нагадує про зрадників.

"Слуга" бігав до заступника адміністрації Путіна

8 червня на Facebook-сторінці народного депутата від "Слуга народу" Олексія Ковальова з'явився допис про підтримку російських окупантів.

Нардеп, який виїхав на тимчасово захоплену територію в Херсонській області, заявив, що "відвідав дуже важливий захід" за участю першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка. Також заявив, що "обговорювали статус Херсонської області". "Росія назавжди і найтісніша інтеграція з Росією вже відбувається", – заявив Ковальов.

Автор: Facebook-сторінка
  Олексій Ковальов обирався від партії "Слуга народу" по округу в Херсонській області.
Олексій Ковальов обирався від партії "Слуга народу" по округу в Херсонській області.

Того ж дня Державне бюро розслідувань повідомило, що порушило щодо Ковальова кримінальну справу за статтею – колабораційна діяльність.

Підприємства Ковальова постачають харчову продукцію до тимчасово окупованого Криму. Далі продукцію реалізують до РФ. Також завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з півострова, розповіли.

А особовий склад окупантів розміщується у приміщеннях санаторію депутата в місті Гола Пристань. Ще у квітні генеральна прокурорка Ірина Венедіктова порушила щодо Ковальова кримінальне провадження, заявили.

Тим часом у партії "СН" заявили, що звернуться до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука позбавити Ковальова мандату.

Олексій Ковальов обирався у Верховну Раду від партії "Слуга народу" по округу в Херсонській області. Є членом Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Торік у грудні придбав у колишнього нардепа Дмитра Добродомова "4 канал".

Цього місяця стало відомо про підрив автомобіля Ковальова. Згодом російські пропагандисти виклали відео, де Ковальов лежить в лікарні. Права рука колаборанта була перебинтована.

  Колаборант Ковальов лежить у палаті.
Колаборант Ковальов лежить у палаті.

Завербований нардеп-мажоритарник

У червні Служба безпеки України повідомила, що викрила мережу агентів Головного управління генштабу РФ, до якої входив народний депутат-мажоритарник з Сумщини Андрій Деркач. Деркач – член Комітету з питань бюджету, входив до групи "Воля народу". Депутат семи скликань.

За даними слідства, Деркач був куратором низки приватних охоронних підприємств в областях, які планували задіяти у захопленні України російськими окупантами.

Автор: Цензор.нет
  Торік США запровадили санкції проти нардепів Олександра Дубінського і Андрія Деркача. Повідомили про пов'язану з Росією мережу іноземного впливу.
Торік США запровадили санкції проти нардепів Олександра Дубінського і Андрія Деркача. Повідомили про пов'язану з Росією мережу іноземного впливу.

Торік у січні США оголошували санкції проти Деркача і нардепа Олександра Дубінського (обирався від партії "Слуга народу" по округу на Київщині). Тоді США заявили про "частину пов'язаної з Росією мережі іноземного впливу, що стосується Андрія Деркача".

СБУ розповіла, що після початку повномасштабної російської агресії затримали помічника Деркача Ігоря Колєснікова. Той був негласним співробітником ГУ ГШ Росії із позивним "Ветеран", зв'язківцем і фінансовим кур'єром між російськими спецслужбами і Деркачем. Розповів, що Деркача завербували у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Симоненка до Шарія з Мураєвим: як п'ята колона "промивала" мізки в Україні

З нардепом особисто працювало вище керівництво ГРУ. Депутат отримував від росіян по $3-4 млн раз на кілька місяців для створення приватних охоронних структур, які мали працювати на ворога.

Помічнику нардепа у травні оголосили вирок за державну зраду. "Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи ("частные охранные предприятия") повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами і забезпечувати вхід у міста", – розповів Колєсніков.

Просувала російську мову і носила російську "прозу"

Колишній викладачці Херсонської академії безперервної освіти Тетяні Кузьміч повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

За даними слідства, колишня викладачка співпрацювала з російськими спецслужбами. Стала так званим "начальником департаменту освіти і науки військово-цивільної адміністрації" окупантів.

Автор: Суспільне
  Тетяну Кузьміч затримували у серпні 2020 року за підозрою в державній зраді.
Тетяну Кузьміч затримували у серпні 2020 року за підозрою в державній зраді.

Колаборантка закликала місцевих освітян працювати під новим керівництвом представників країни-агресора РФ, підбирає кандидатів на директорів місцевих закладів освіти, розповіли у прокуратурі.

Кузьміч розносила в головній бібліотеці Херсона агітаційну російської літератури із серії "російська історична проза" президентської бібліотеки РФ". Дякувала президенту країни-агресорки РФ Володимиру Путіну і підтримувала його дії.

Сприяла окупантам у впровадженні російської мови на Херсонщині.

Тетяну Кузьміч затримували у серпні 2020 року за підозрою в державній зраді. Вийшла із СІЗО під заставу у 530 тис. грн.

Колишній "регіонал" приїжджав з російськими окупантами на Київщину

СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності колишньому народному депутату з Партії регіонів Ігорю Маркову.

  У лютому 2014-го року суд випустив Маркова з-під варти і він втік до Росії.
У лютому 2014-го року суд випустив Маркова з-під варти і він втік до Росії.

У березні екснардеп був на тимчасово окупованій території Київської області разом із військами РФ.

Марков – один із рупорів російської пропаганди.

Регулярно записував відео, на яких заперечував російську агресію і транслював тези про "асвабадітєлєй". Ролики публікували кремлівські ЗМІ, федеральний телеканал при російському міністерстві оборони.

У травні Марков заявляв про підтримку окупаційних адміністрацій у південних регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їздили в Москву до Володіна: як "перевзулися" соратники Медведчука

Ігор Марков був народним депутатом у 2012-13 роках, членом фракції Партії регіонів. Очолював партію "Родіна".

У 2013-у екснардепа затримали за підозрою у хуліганстві – побитті учасників акції протесту в Одесі проти встановлення в місті пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ.

У лютому 2014 року Приморський районний суд Одеси звільнив Маркова з-під варти. Екс-"регіонал" втік до Москви.

Мер-зрадник

20 червня Київський районний суд міста Харкова випустив з-під варти мера Південного Харківської області Олександра Брюханова. Перед цим визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України.

Автор: Facebook
  Брюханов обирався мером на місцевих виборах у жовтні 2021 року, самовисуванець.
Брюханов обирався мером на місцевих виборах у жовтні 2021 року, самовисуванець.

За даними суду, Брюханов вдень 27 лютого біля клубу в Південному закликав місцевих жителів не чинити опір російським окупантам. Заявив, що у місті не формуватимуться сили опору, вогнепальна зброя населенню не видаватиметься.

11 червня Брюханов і прокурор уклали угоду про визнання винуватості.

Суд визнав мера винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Призначив покарання – п'ять років позбавлення волі з іспитовим терміном у два роки. Також скасував арешт і звільнив з-під варти.

28 лютого голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомляв про затримання Брюханова, його заступника, керівника місцевого райвідділку поліції й дільничного інспектора за підозрою у держзраді. 4 березня меру оголосили підозру, взяли під варту.

Брюханов обирався мером на місцевих виборах у жовтні 2021 року, самовисуванець.

Прибиральниця-"адміністраторка" телеканалу окупантів

У тимчасово захопленому Херсоні російські окупанти створили пропагандистський телеканал "Таврия". Його "адміністраторкою" поставили колишню прибиральницю Лілію Макарову.

  Колаборантка Лілія Макарова раніше працювала прибиральницею у будівлі "Суспільне".
Колаборантка Лілія Макарова раніше працювала прибиральницею у будівлі "Суспільне".

"Канал" створили на базі захопленої філії "Суспільне Херсон". Приміщення окупанти захопили на початку березня.

Техніку для телеканалу загарбники привезли з тимчасово окупованого Криму.

Депутатка-зрадниця з ОПЗЖ

Депутатці Маріупольської міськради від партії "Опозиційна платформа – За життя" Олені Карпенко оголосили підозру у державній зраді.

  Олена Карпенко обиралась депутаткою від ОПЗЖ у 2020 році.
Олена Карпенко обиралась депутаткою від ОПЗЖ у 2020 році.

За даними слідства, з 24 лютого депутатка почала співпрацювати з російськими військами для забезпечення діяльності окупаційної адміністрації на території міста.

На псевдопосаді "начальника відділу культури адміністрації міста Маріуполь", підозрювана організовує "культурно-масові заходи", пропагуючи так звану "ДНР".

Разом із псевдокерівництвом міста і депутатом державної думи РФ Карпенко розповсюджувала у школах літературу російського міністерства освіти для поширення російської ідеології і розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

За даними "Чесно", депутатка з ОПЗЖ допомагала росіянам паралізувати місто і створити гуманітарну катастрофу.

Адвокат з Каховки

Російські окупанти поставили "головою" міста Таврійськ адвоката з Каховки Євгена Четкарьова, повідомив Центр журналістських розслідувань.

  Колаборант Євген Четкарьов отримав свідоцтво про адвокатську діяльність у 2009 році, повідомляють  журналісти.
Колаборант Євген Четкарьов отримав свідоцтво про адвокатську діяльність у 2009 році, повідомляють журналісти.

Четкарьова співробітникам міської ради представили вранці 15 червня. Його привезли в супроводі кількох нікому невідомих людей, зібрали всіх, хто був на той момент у будівлі міськради і заявили, що відтепер він є "мером".

Співпрацювати з окупантами ніхто не погодився. Відмовились усі – і рада ветеранів, і представники соцслужби. Всі вийшли.

На сайті Національної асоціації адвокатів України вказується, що Четкарьов обліковується у Раді адвокатів Херсонської області, має свідоцтво №440, видане у квітні 2009 року Херсонською обласною кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури.

У червні суд заборонив 13 антиукраїнських партій. Минулого місяця президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій.

З 2014 року прокуратура розслідує понад 2 тис. фактів держзради. Але до суду дійшло лише 18%, повідомляли активісти.

Зараз ви читаєте новину «Мажоритарник семи скликань, "слуга народу" і прибиральниця: колаборанти місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі