понеділок, 02 жовтня 2023 21:15

"Коломойський може уникнути екстрадиції у США" – розкрили подробиці справи

"Коломойський може уникнути екстрадиції у США" – розкрили подробиці справи
Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав бізнесмена Ігоря Коломойського громадянином України. Фото: Ґрати

Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав, що олігарх Ігор Коломойський є громадянином України, повідомили ЗМІ з посиланням на матеріали суду. Остаточну відповідь може надати тільки Міністерство внутрішніх справ.

Однак такий стан справ допоможе олігарху уникнути екстрадиції у США, якщо такий запит надійде. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

"Стосовно громадянства реальну відповідь зможе дати тільки Міністерство внутрішніх справ. Те, що у паперах суду є такі документи, – це одне. Але кінцеву відповідь знає лише МВС. Воно повинно підтвердити чинність його паспорту. Стосовно заборони подвійного громадянства – якщо людина не претендує на державну посаду, то реально жодного покарання за це немає. Тому, дійсно, у Коломойського може бути ще два громадянства – Ізраїлю та Кіпру", – сказав Загородній.

В Україні не підписані документи про екстрадицію із Сполученими Штатами. Це означає, що Коломойського не зможуть видати США, якщо такий запит надійде, додав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наступним після Коломойського буде Ахметов" – Тарас Загородній

"Питання звісно, чи був такий запит. І не зрозуміло, чи дійсно у Штатах заведені справи. Але головне саме в цьому аспекті, що Штати не зможуть отримати Коломойського. І якщо він отримає вирок суду, то відбуватиме покарання в Україні. А якщо є громадянином Ізраїлю, тоді ця країна може вимагати екстрадиції. Або за своїм бажанням олігарх може обрати відбування покарання саме там. Або на Кіпрі, якщо він є громадянином", – наголосив Загородній.

Позбавлення громадянства указом президента незаконне, додав політолог.

"Коломойський набув громадянства за місцем народження. І указ глави держави як підстава для позбавлення його цього статусу не дуже працює. Питання – чи дійсно це реалізоване на практиці, чи оскаржував він рішення", – уточнив Загородній.

Шевченківський районний суд Києва офіційно визнав бізнесмена Ігоря Коломойського громадянином України. У суді так і не зʼясували, є Ігор Коломойський громадянином іншої країни – Кіпру чи Ізраїлю.

Ще у 2014 році Коломойський зізнався у потрійному громадянстві – тоді в нього були три паспорти. У жовтні 2022-го народний депутат Ярослав Юрчишин підтвердив справжність указу президента Володимира Зеленського про позбавлення громадянства Ігоря Коломойського.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський може уникнути екстрадиції у США" – розкрили подробиці справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі