четвер, 14 листопада 2013 11:04

Європейці до останнього будуть боротися за Україну — експерт

Європейці до останнього будуть боротися за Україну — експерт
Володимир Фесенко. Фото: telegraf.com.ua

Продовження місії Кокса-Кваснєвського означає, що Україні дають останній шанс в цьому році.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"З іншого боку - для європейців підписання Угоди про асоціацію також є дуже важливим. Нам показують, що вона необхідна нашим стосункам. Інакше б стільки разів не було продовження місії, як і боротьби за підписання асоціації", - зазначив він.

За словами експерта, у разі провалу угоди Євросоюз повністю не відмовить Україні.

"Буде рішення про перенесення підписання на певний час в залежності від того, як будуть виконані наші зобов'язання, які ще залишилися. Європейці до останнього будуть боротися за Україну. Однак поки ситуація виглядає дуже драматично", - зауважив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розчарування від політики Януковича конвертується на виборах" - Рибачук

Політолог не вважає, що поведінка президента Віктора Януковича свідчить про зміну курсу України.

"Все, що відбулося за останній час, говорить про одне — ніхто не збирається випускати Тимошенко. Але це не є розворотом до Росії. Навіть російські експерти, близькі до Путіна, вже розуміють: не буде ні підписання Угоди про асоціацію, ні вступу до Митного союзу. Але якісь домовленості та певне зближення з Росією може бути. Маневрування між російськими і західними партнерами будуть. Янукович буде шукати динамічну позицію, аби остаточно не розсваритися із Заходом, у всякому випадку хоча б з американцями. Якщо до вільнюського саміту не буде вирішена проблема Тимошенко, із Європою знову виникне період охолодження", - наголосив він.

Фесенко називає спрощенням ситуації заяви "регіоналів" про те, що зараз про асоціацію для України домовляються США та Німеччина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Європа повинна зробити свій вибір між Україною і однією людиною" - Герман

"Тут є доля істини - американці впливають на процес. Я часто чув від політиків та колег: Америка натисне на Європу і все підпишуть. Я не зовсім поділяю цю думку. Враховуючи стосунки США та Євросоюзом, зокрема шпигунський скандал, і те, що європейці — не маріонетка, а самостійний політичний суб'єкт, чому вони мають іти за американцями в українському питанні? Позиція Німеччини є дуже важливою. Раніше деякі дипломати, які займаються питанням асоціації, говорили: один ключ до підписання угоди знаходиться в Києві, інший — в Берліні. Проте зараз ситуація така, що в Європі не тільки Німеччина вирішує. Бо інші європейські країни можуть сказати нам ні. У їхніх лідерів виникло розчарування та роздратування від того, що вони нас тягнуть до Європи, а ми впираємося", - пояснив експерт.

Нагадаємо, вчора була продовжена спостережна місія Європарламенту у складі екс-президента Польщі Олександра Квасьнєвського і екс-президента Європарламенту Пета Кокса до саміту у Вільнюсі, який відбудеться 28 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Європейці до останнього будуть боротися за Україну — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі