середа, 09 березня 2022 00:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це війна на кордонах із ЄС" - Зеленська емоційно звернулася до ЗМІ

Перша леді України Олена Зеленська написала відкритий лист до представників світових ЗМІ.

Зеленська оприлюднила його у Facebook.

"У те, що відбулося, неможливо було повірити ще трохи більше тижня тому. Моя країна була мирною, а мегаполіси, міста й села були сповнені звичного життя. 24 лютого ми прокинулися з оголошенням початку війни. Український кордон перетнули танки, у наш простір увірвалися літаки. Міста оточили ракетні установки. Я свідчу: попри запевнення пропагандистів Кремля, які називають це вторгнення "спецоперацією", – це вбивство мирних людей", - написала.

Додає, що найстрашніше читати про жертв серед дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затягаємо Росію по судах за захоплення АЕС - Кулеба

"Про восьмирічну Алісу, яка загинула на вулиці Охтирки – дідусь намагався прикрити її своїм тілом. Або про Поліну з Києва, яка загинула від обстрілу разом із батьками. Про 14-річного Арсенія... У колись мирному передмісті столиці осколок поцілив хлопчику в голову, а швидка просто не змогла доїхати під вогнем. Коли Росія вкотре скаже, що "не веде війну проти мирного населення" – я назву ці імена найпершими.

Я свідчу: наші жінки та діти тепер живуть у бомбосховищах та підвалах. Ви, певне, бачили ці знімки з київського та харківського метро, де люди лежать долі разом із малечею та домашніми улюбленцями. Для когось – ефектні кадри, але для українців уже тиждень – це нова страшна реальність. Є міста, у яких сім'ї не можуть вийти з бомбосховищ по кілька діб.
Наші діти вчать у підвалах уроки. І народжуються там, бо під землю мусили переміститися пологові будинки. Перша дитина війни, яка побачила не мирне небо, а бетонну стелю підвалу, з'явилася на світ у першу добу вторгнення. Тепер малюків, які у своєму житті ще не знали миру, вже кілька десятків.

Автор: facebook.com/olenazelenska.official
  Олена Зеленська написала відкритий лист до іноземних ЗМІ
Олена Зеленська написала відкритий лист до іноземних ЗМІ

Я свідчу: ця війна ведеться проти мирного населення не тільки обстрілами: люди, які залежать від постійного лікування та догляду, не можуть його якісно отримати.
Чи легко колоти інсулін у підвалі? А дістати під обстрілами ліки від астми? Не кажучи вже про тисячі онкопацієнтів, для яких відклалися життєво важливі хіміотерапія та опромінення.

Пабліки міст переповнені розпачем – відрізані війною, залишилися далеко від родичів і допомоги люди з інвалідністю, на кріслах колісних, лежачі хворі, самотні літні. Війна проти таких людей – подвійний злочин.

Наші шляхи переповнили біженці – у багатьох ваших країнах ви вже бачите цих стомлених жінок і дітей із болем в очах. Чоловіки довозять їх до кордонів і повертаються воювати. Адже попри весь цей жах українці не здаються.

Нападник думав, що захопить українські міста бліцкригом. Але несподівано для себе зустрів спротив не тільки української армії, а й усіх громадян. Україномовні чи російськомовні, українці різних політичних переконань, релігій, національностей об'єдналися перед вторгненням, як ніколи раніше", - пише Зеленська.

Автор: facebook.com/olenazelenska.official
  Олена Зеленська написала відкритий лист до іноземних ЗМІ
Олена Зеленська написала відкритий лист до іноземних ЗМІ

Перша леді констатує, що українці зустрічають окупантів не квітами, а коктейлями Молотова. Та стверджує, що Україна не капітулює.

"Я звертаюся до вас, шановні представники ЗМІ інших країн: продовжуйте показувати, що в нас відбувається, і розповідати правду. В інформаційній війні, яку розгорнула Російська Федерація, яка спростовує навіть сам факт вторгнення, кожне свідчення надважливе.

А ще цим листом я свідчу й хочу донести до світу: війна в Україні – це не війна "десь там". Це війна у Європі й на кордонах із ЄС. Україна зупиняє силу, яка вже завтра загарбницьким способом може увійти у ваші мирні міста. Якщо не спинити Путіна, який погрожує розпочати ядерну війну, у світі взагалі не залишиться безпечного місця", - пише.

Світ не вірить у майбутнє Росії. Всі допомагають Україні. Усі готові підтримати нашу відбудову після війни, заявив президент Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні.

Зараз ви читаєте новину «"Це війна на кордонах із ЄС" - Зеленська емоційно звернулася до ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі