вівторок, 05 липня 2022 18:46

У Червоному хресті розповіли про комунікацію з полоненими захисниками Азовсталі

У Червоному хресті розповіли про комунікацію з полоненими захисниками Азовсталі
У МКЧХ кажуть, що підтримують зв'язок з полоненими. Фото: eastnews.ua

Міжнародний комітет Червоного хреста підтримує контакт із полоненими захисниками Азовсталі.

Інформація про візити до полонених є конфіденційною, каже речник МКЧХ в Україні Олександр Власенко, передає "Суспільне".

Будь-який витік інформації може зашкодити.

"У нас були зареєстровані ті люди, які виходили з Азовсталі. Які хотіли бути зареєстрованими. Ми усім пропонували це зробити. Ті, хто захотів, – ми їх зареєстрували", – зазначив він.

За сприяння Червоного хреста створили Центральне розшукове бюро в Женеві. Воно вимагає інформацію про полонених в обох сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родини захисників Азовсталі розповіли про обмін полоненими

"Відповідно, після цього вже вимагається дозвіл на відвідування. На жаль, я мало що можу додати вам до цього. Це єдина наша діяльність, яка любить тишу", – зауважив Власенко.

Організація контролює умови і стан військовополонених у місцях їхнього утримання.

"Діалог ведеться. Ми намагаємося, щоб ми мали ці регулярні візити. І щоб ці візити були до всіх, згідно з нашими правилами. Наші правила передбачають конфіденційний діалог із тими людьми, які там перебувають. Це не обов'язково віч-на-віч. Це може бути де10 людей, 20, 30. Але без присутності представників адміністрації того закладу, де вони є", – підкреслив речник.

Дружини полонених кажуть, що візити представника Червоного хреста до полонених двічі на тиждень були однією з умов виходу з Азовсталі. Російська сторона не дотримується цих вимог.

"Червоний хрест нікому не передзвонив. Виникає питання: чи справді залучений тут Червоний хрест і чи справді він стежить за дотриманням Женевської конвенції? Ситуація, яка сталася із захисниками Азовсталі, є нестандартною, ми всі це розуміємо. І ми знаємо, що невирішуваних питань у світі немає. Ми закликаємо Червоний хрест знайти це нестандартне рішення й врешті-решт потрапити на територію перебування наших бійців", – сказала дружина командира полку "Азов" Катерина Прокопенко.

29 червня відбувся наймасштабніший обмін військовополоненими між Україною та Росією від 24 лютого. В Україну повернулися 144 її захисники.

Зі 144 звільнених – 17 прикордонників і 95 оборонців Азовсталі. Серед останніх – 43 військовослужбовці полку "Азов". Найстаршому звільненому захиснику 65 років, а наймолодшому – 19. Більшість із визволених військових мають поранення. Дехто – пересувається на милицях або на інвалідних візках.

Визволений воїн Геннадій Сабідієв закликав українську владу докласти максиму зусиль, щоб забрати з полону всіх. Воїн переконаний, що "ми виграємо цю війну".

Зараз ви читаєте новину «У Червоному хресті розповіли про комунікацію з полоненими захисниками Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі