четвер, 22 жовтня 2009 10:08

У Чернівцях з"явився пам"ятник невідомому корупціонеру (ФОТО)

Відомий чернівецький художник-перформатор Анатолій Федірко 20 жовтня подарував Чернівцям Пам"ятник невідомому корупціонеру, який буде стояти на площі Турецької криниці.

Центром композиції є скульптурне зображення монети діаметром 90 см (аверс - зображення срібного талера імператриці Австрії Марії-Терезії з її профільним портретом, оскільки австрійський таляр у ХVIII ст. був основною європейською валютою; реверс - один із масонських символів долара).

Зліва – скульптурне зображення руки людини, яка підштовхує монету по похилій площині до протилежної сторони (зліва направо), де розташована композиція з двох розкритих рук людини, які отримують монету. Вага залізної монети, покритої бронзовою фарбою, - 90 кг. Загальна вага композиції - 250 кг.

Зі слів Федірка, він вирішив відтворити у металі, перш за все, факт політичної корупції, оскільки "225 років тому Чернівці відійшли де-факто до імперії Габсбургів, і сталося це не в останню чергу завдяки такому магічному слову, як хабар".

Як сказав художник, місцеві історики йому підказали, що приблизно на цьому місці, де нині розташована в Чернівцях площа Турецької криниці, два століття тому був "реально зафіксований факт політичної корупції з боку представників Австрійської імперії: російському графу Румянцеву подарували золоту табакерку з шістьма смарагдами, чотирма діамантами, а на додачу - 800 золотих флоринів, завдяки чому Буковина на 150 років приєдналася до Австро-Угорщини, а заодно - долучилася до європейської культури".

На відкритті пам"ятника виступив представник Центру буковинознавства при Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича, кандидат історичних наук Сергій Осадчук. Він підтвердив згаданий історичний факт в історії Буковини, завдяки якому виникла ідея створення такого унікального пам"ятника.

"Відтоді у великій і малій політиці мало що змінилося. Хіба що, відтоді удосконалилися її форми, вона стала більш гнучкою і мінливою. Корупція, особливо політична, в Україні процвітає, вона стала невід"ємною для нашого політичного бомонду. Тому і наш пам"ятник є таким рухомим, зокрема, руки, які беруть хабар, можуть рухатися в різні боки. Своїм твором я віддав належне цьому безсмертному суспільному явищу, яке, однак, має не тільки негативні сторони ", - говорить Федірко.

Пам"ятник створено на рухомих колесах, як ніби він шукає свій притулок. Проте з часом Федірко має намір закріпити його на площі Турецької криниці, оскільки побоюється вандалів.

За задумом майстра, згодом проект буде продовжено в Києві на Контрактовій площі, а пізніше ця монета "прокотиться" по Сходу України.

Як повідомлялося, раніше Федірко відкрив скульптурну інсталяцію у вигляді кількох пар взуття, присвячену прем"єр-міністру Юлії Тимошенко, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Чернівцях з"явився пам"ятник невідомому корупціонеру (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі