середа, 21 квітня 2010 11:48

Шамани прийшли рятувати Землю на кліматичний саміт (ФОТО)
7

Перша всесвітня конференція з кліматичних змін і прав Землі відкрилася у вівторок, 20 квітня, в Болівії. Про це повідомляють латиноамериканські ЗМІ.

"Людство перебуває перед альтернативою: йти капіталістичним шляхом, що веде до смерті, або жити в гармонії з природою. Ми повинні зробити вибір: загине капіталізм чи мати-Земля", - заявив президент Болівії Ево Моралес на церемонії відкриття, що відбувалася на футбольному полі. За його словами, розвинені країни "грабують природні ресурси, отруюють річки і озера в пошуках максимального прибутку".

"Важко досягти гармонії на планеті, де 1% населення володіє половиною всіх багатств", - додав Моралес. Він закликав "провести переоцінку общинного способу життя індіанських народностей" як одного зі шляхів щодо виходу "з глухого кута, в який світ завів капіталізм". На думку президента Болівії, слід ініціювати створення Міжнародного суду з охорони навколишнього середовища і серйозно розглянути можливість відкриття кордонів для вимушених переселенців у зв"язку зі зміною клімату, яких, за його словами, до 2050 року буде близько мільярда осіб.

Він також рекомендував користуватися глиняними тарілками, а не одноразовим посудом, пити сік кукурудзи замість Кока-Коли і не їсти вигодуваних на гормонах курей, оскільки це є причиною сексуальних відхилень у чоловіків і призводить до передчасного облисіння.
У роботі конференції беруть участь більш ніж 20 тисяч делегатів з 136 країн, у тому числі нобелівські лауреати Адольфо Перес Ескевель (Аргентина) і Рігоберта Менчу (Гватемала). Очікується прибуття президента Венесуели Уго Чавеса і еквадорського лідера Рафаеля Корреа. Саміт відбувається в невеликому містечку Тікіпайя в 400 кілометрах на схід від болівійської адміністративної столиці Ла-Паса.

У ході основних заходів (їх близько 160) учасники конференції обговорять 17 тем, пов"язаних з екологією і змінами клімату, зокрема: Кіотський протокол, Гармонію з природою, Права матері-Землі, Небезпеки: ринок вуглецю. Вироблені рекомендації буде представлено на майбутній зустрічі вищого рівня ООН про зміну клімату, яка планується на кінець цього року у Мексиці.

Безпеку на саміті забезпечують близько чотирьох тисяч поліцейських, а його роботу висвітлюють близько 200 міжнародних ЗМІ і близько 300 болівійських.

Закриття конференції відбудеться 22 квітня, коли відзначається Міжнародний день Землі.

Наприкінці минулого року болівійський лідер Ево Моралес заявив, що має намір провести в Болівії кліматичну конференцію, яка стане альтернативою саміту ООН з питань клімату, що відбувся у Копенгагені в грудні. Тоді учасники не дійшли згоди з документу, який міг би замінити собою Кіотський протокол, дія якого закінчується в 2012 році.

ФОТО: Reuters
РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «Шамани прийшли рятувати Землю на кліматичний саміт (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі