середа, 09 липня 2008 11:52

Відрижки корови допомагають Аргентині вивчати зміни клімату (ФОТО)

Аргентинські учені використовують новий підхід у вивченні глобального потепління - вони прикріплюють ременями пластмасові резервуари до спин корів, щоб зібрати їх відрижки.

Дослідники говорять, що повільна травна система корів призводить до вироблення ними метану, парникового газу, що стимулює глобальне потеплення приблизно в 20 разів сильніше, ніж вуглекислий газ.

Тому учені з усього світу взялися досліджувати кількість метану у відрижках корів, але аргентинські дослідники знайшли свій унікальний спосіб.

Учені запевняють, що прикладаючи червоний пластмасовий резервуар до коров"ячої спини і сполучаючи його через трубку з животом тварини, вони зможуть зібрати всі бичачі відрижки і проаналізувати їх.

"Коли ми отримали перші результати, ми були здивовані. 30% аргентинських викидів парникових газів робили корови", повідомив Guillermo Berra, дослідник з Національного Інституту Сільськогосподарських Технологій. Аргентина, що є одним з найбільших виробників яловичини у світі, має приблизно 55 мільйонів голів великої рогатої худоби.

Berra сказав, що дослідники "ніколи не думали", що корова, вагою 550 кг, може виробляти від 800 до 1,000 літрів викидів на день.

Зараз дослідники вивчають 10 корів, їх відрижки ретельно збираються в жовтих повітряних кулях, що висять на їх спинах.

Учені працюють над розробкою нових дієт для корів, які могли б зменшити шкідливі викиди у атмосферу.

"Ми зробили попередні дослідження і дійшли висновку, що використання танінів можуть скоротити викиди метану на 25%", повідомила Silvia Valtorta з Національної ради науково-технічних досліджень, повідомляє Reuters

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Відрижки корови допомагають Аргентині вивчати зміни клімату (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі